Components of Food for Class 3: Major Nutrients in Our Food
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Components of Food for Class 3 EVS

We eat food because it contains nutrients that nourish our bodies. Different foods have various nutrients, like carbohydrates, proteins, vitamins, fats, and minerals. We must consume a balanced diet with appropriate proportions of carbohydrates, fats, proteins, vitamins, minerals, and water for proper body functioning.

Each component of food has a specific role to play. Fats and carbohydrates produce energy, proteins promote growth and development, and vitamins and minerals boost the immunity of our body.

Components-of-Food

Major Nutrients in Our Food

Question 1:

Why Is Most Liquid Food Like Fruit Juices and Milk Available in Air-Tight Containers?

Answers:

  • Liquid food like fruit juices and milk spoil very quickly.
  • So, they are packed in air-tight containers that prevent them from coming in contact with air easily.
  • Also, such a type of packing minimises other kinds of contamination.

Question 2:

What Is Glucose Used for? Why Do Athletes Consume Glucose Water During Breaks?

Answers:

  • Carbohydrates are energy-giving nutrients, and glucose is a simple carbohydrate which is used for producing instant energy.
  • Liquid glucose gets absorbed in the body instantly and produces the desired amount of energy quickly.

Question 3:

Why Are Some Food Ingredients More Expensive Than Others?

Answers:

  • Some food ingredients are pretty expensive because of their availability and growing methods.
  • For example, Kesar (saffron) used in different dishes gives excellent aroma and colour. But it comes from flowers that cannot be grown everywhere. Moreover, farmers need to pluck the flowers at the right time.
  • So, these factors make saffron a costly item.
Components-of-Food

Cooking Food

Question 1:

We All Like to Eat Cakes and Cookies. But How Are They Prepared?

Answers:

  • Cakes and cookies are types of baked food.
  • They are prepared by mixing the required ingredients and baking them using indirect heat in an oven.

Eating Food

Question 1:

Why Do We Feel a Sudden Pain in Our Head When We Try Gobbling Ice Cream?

  • When we eat cold food items like ice cream in a hurry, the temperature inside our throat changes rapidly.
  • Due to this sudden temperature change, the blood vessels constrict, which is felt like a pain in our head.
Components-of-Food

Question 2:

Do Some Food Digest Faster Than Others. Why So?

Answers:

  • The time required to digest food depends on its constituents.
  • Food that comprises carbohydrates like bread, biscuit, and cookies get digested quickly.
  • Food that includes proteins like pulses, meat, and chicken takes longer to get digested.

Question 3:

What Are Opposite Foods? Why Should We Avoid Such Combinations?

Answers:

  • Our meal is a mixture of different food items. But some combinations of foods are not suitable for our health.
  • The food combinations that cannot be digested easily together and may lead to digestive problems are called opposite foods.
  • Examples are as follows—

    • Honey and Ghee
    • Cheese and potatoes
    • Lemon juice and milk
    • Melons and milk

Food Preservation

Question 1:

Why Is It Necessary to Maintain the Cleanliness of the Kitchen?

Answers:

  • The kitchen is where we cook food and keep all our utensils and groceries.
  • Not maintaining cleanliness in the kitchen may lead to disease-causing germs and insects that may contaminate the food.Not maintaining cleanliness in the kitchen may lead to disease-causing germs and insects that may contaminate the food.
  • Hence, a kitchen should be kept clean.

Question 2:

Buttermilk Is Stored in Glass or Ceramic Containers and Not in Metal Ones. Why?

Answers:

Buttermilk is acidic in nature. When kept in a metal container, the acid in it may react with the metal and lead to the formation of substances unsuitable for consumption. Hence, it is not stored in metal containers.

Question 3:

Processed Food Like Chips and Corn Is Put in Packages That Are Puffed With Gas. Which Gas Is Used and Why?

Answers:

  • Processed food like chips and corn is put in packages that are puffed with nitrogen gas.
  • It is a non-reactive gas, and so inhibits the growth of any germs.
  • It also causes no change in the nature of food.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us