Different Modes of Transport and Occupations Class 3 EVS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Different Modes of Transport and Occupations for Class 3 EVS

  • People travel from one place to another using various means of transport.
  • They travel for work, to visit multiple locations, to meet relatives, for education, etc.
  • The means of transport used is based on the distance to be travelled.
  • Over the years, the modes of transportation have improved a lot based on advancements in science and technology.
  • People take up various works as occupations to earn money for their daily needs. Some of the occupations can be identified by the specific uniforms.

Means of Transport

Question 1:

Roads Are Used by Different Types of Vehicles. But Some Roads Are Narrow While Some Are Broad. Why?

Answer:

  • The size of roads varies based on the number of vehicles moving on that road.
  • Earlier, the use of vehicles was limited, and hence, the roads were made narrow.
  • However, with the increase in vehicles, broad roads like highways and expressways were constructed to manage the traffic.
Highways

Question 2:

How Are Cars and Trains Different, Although They Both Move On Land?

Answer:

Car Train
i) The car's wheels are covered by rubber. i) The train wheels do not have such coverage. They are made of iron.
ii) It can travel in any open space or road. ii) It needs metal tracks to move.
iii) Being smaller in size, it can turn easily. iii) Being larger and longer in size, it cannot turn easily.

Question 3:

It Is Fun to Sit in the Front Seat of a Car. But Why Are Children Not Allowed to Sit in Front?

Answer:

Children are not allowed to sit in the front seat due to the following reasons—

  • In the case of accidents, the person in the front seat is more prone to injuries.
  • Children block the view of the rear-view mirror unknowingly.
  • Children may fall asleep in the front seat, which may distract the driver.
Safety in a car

Question 4:

What Is the Purpose of a Tollbooth?

Answer:

  • The highways built for the smooth passage of vehicles require a vast amount of capital investment.
  • Tollbooths are made to collect money in the form of tax from travellers. The money is then used to maintain and construct more roads on various routes.
Toll Bath

Uses of Vehicles

Question 1:

Why Are Trains Grouped As Express, Passenger or Suburban/Local Trains?

Answer:

  • Trains are used for various purposes. These are grouped as Express, Suburban/Local or Passenger trains per their use.
  • An express train is a train that travels at a fast speed to cover long distances. These trains connect cities and states.
  • Passenger trains are slower than express trains and stop at all the stations on their route. These are cheaper than express trains.
  • A suburban/local train is a train which joins the main areas of a city.
Types of train

Question 2:

Why Are Trains Grouped As Express, Passenger or Suburban/Local Trains?

Answer:

  • The sirens are used for emergency vehicles like ambulances, police vans, fire engines, etc.
  • These sirens are meant to let other vehicles know their presence so that roads can be cleared for them.
Siren

Types of Occupation

Question 1:

Why Do Many People Wear Uniforms to Their Workplace?

Answer:

  • Uniforms act as the identity of a person.
  • They can be used to determine the profession and designation of a person at the workplace.
  • So, people in some professions wear uniforms like police, pilots, nurses, etc.
Occupation

Question 2:

Different People Get Weekly Off From Their Work on Different Days. Why So?

Answer:

  • The weekly off depends on the nature of work and the availability of colleagues.
  • For example, people working at a marketplace do not get offs on Sundays as it is the busiest day.
  • Similarly, people working in hospitals rotate their off days based on the person available who can look after their duties during their absence.
Occupation
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us