Different Types of Plants for Class 3 Science - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Different Types of Plants for Class 3 Science

  • Plants are ultimate producers hence the essential part of the food chain.
  • Different types of plants can be seen growing in different habitats and soils.
  • The plant body can be divided into a shoot system (above the ground) and a root system (below the ground).
  • Different plant parts are used for a variety of purposes.
  • Plants require sunlight, water, minerals, and carbon dioxide to grow and develop.
Parts of plants

How Do Plants Grow

Question 1:

Why Do Cactus Have Spines Instead of Leaves?

Answer:

  • Cacti grow on land where very little or no water is available throughout the year.
  • The rate of evaporation from the plant depends on the size of the leaves.
  • So, to reduce water loss, cacti leaves are converted into spines.
why do cactus have spices

Question 2:

How to Find Out Whether the Plant Is Dead or Alive When No Leaves or Flowers Are on It?

Answer:

  • Plants shed their leaves to dispose of the waste material.
  • The absence of leaves on a plant is not a sign of a dead plant.
  • If the plant's stem is green or brownish, then the plant redevelops leaves and shoots.
  • The plant is considered dead when the stem turns black and dries completely.
functions of stem

Question 3:

How Do the Roots Protect Themselves While Growing Through the Soil?

Answer:

  • The roots of plants are delicate and grow to penetrate deep into the soil.
  • A group of dead cells protects the tip of the root called the root cap.
  • The root cap protects the part of the root behind it.

Question 4:

Why Do New Leaves and Buds Arise From Specific Points on the Stem?

Answer:

  • New leaves and buds arise only from the points where the nodes are located on the stem.
  • The area on nodes shows high cellular activity, which helps develop buds, flowers, leaves, branches, etc.
Nodes and internodes

Question 5:

Name the Stems Used by Humans.

Answer:

  • The stem of sandalwood is used to make lotions and other cosmetics for fragrance.
  • The stem of sugarcane and Date plants are used to make sugar.
  • Bamboo shoots, potato tubers and ginger rhizomes are used as food ingredients.
Edible stems

Different Kinds of Plants

Question 1:

Why does the Freshly Cut Grass Smell Differently?

Answer:

  • The smell from the freshly cut grass blades is a mixture of different chemical compounds.
  • The release of these chemicals is a reaction of plants towards cutting. These chemicals keep the bacteria and bugs away from the plants.

Question 2:

Where Are Mangroves Found?

Answer:

  • Mangroves grow in salty and Muddy water along the coast.
  • The complex salt filtration system and the root system of mangrove plants enable them to survive in saltwater.
  • They are adapted to survive in low-oxygen soil due to water-logged conditions.
where-are-Mangroves-found?

What Do Plants Need to Grow?

Question 1:

Why Do Different Plants Bloom at Different Periods? Where Are Mangroves Found?

Answer:

Different plants bloom at different periods due to the following reasons:

  • Some plants need less sunlight, whereas some need more. Based on the duration of sunlight, they bloom at different times.
  • Some plants depend on nocturnal insects for pollination; hence they bloom during the night to aid the pollination. Night-blooming jasmine is an example.
blooming-of-flowers

Question 2:

Do Plants Need Oxygen? How Do They Get It?

Answer:

Different plants bloom at different periods due to the following reasons:

  • Yes, like animals' plants also need oxygen. They absorb it through stomata in leaves and lenticels in the stem.
  • The roots of the plants are also capable of absorbing dissolved oxygen from the water in the soil.
Structure-of-Stomata
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us