Facts about the Night Sky - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Facts About the Night Sky

  • The sky above us is an amazing thing to observe.
  • Some celestial objects, such as the Sun, stars, and the Moon, are often seen in the sky.
  • But the sky does not look the same every day. It looks different in different places.
  • Different constellations appear in different seasons.
  • This concept is about some interesting facts related to the night sky.

Facts About Stars

Question 1:

Why Does the Sun Rise in the Day and Disappear at Night?

Answer:

  • The Sun is steady in the sky.
  • Facts About stars
  • As the Earth spins on its axis, only one-half receives sunlight at a time.
  • During this time, the other half of the Earth receives no sunlight; hence it's nighttime in the other half.
  • This phenomenon keeps repeating every 24 hours, leading to day and night.
  • When a part is facing towards the Sun, it is morning time there.

Question 2:

What Is a Solar Eclipse? What Happens to the Sun During a Solar Eclipse?

Answer:

  • An eclipse is a celestial phenomenon.
  • During a solar eclipse, the Moon blocks the light from the Sun while moving around the Earth. The Moon comes in between the Sun and the Earth.
  • Due to this, Sun is not visible for a particular period of time.
What is a solar eclipse

Question 3:

Why Are Polar Regions Called the lands of the Midnight Sun?

Answer:

  • In most places on Earth, the Sun is visible during the daytime only.
  • But the polar regions are the only places on Earth where the Sun is visible throughout the day during summers.
  • That means there is no sunset or sunrise.
land of midnight sun

Question 4:

What Makes the Sun So Hot and Bright?

Answer:

  • The nuclear fusion reactions that constantly occur on the Sun make it hot and bright.
  • This phenomenon converts hydrogen into helium and leads to the production of an enormous amount of energy,
sun is a star

Question 5:

Is the Sun Yellow in Colour? Explain.

Answer:

  • The sunlight, when it travels through the layers of gases in the atmosphere, gets scattered.
  • Only the yellow light reaches Earth and is visible to us, which makes the Sun appear yellow.
  • Instead, the Sun is white, which can be seen from space.
sun is a star

Question 6:

Why Knowing the Constellations Was Important During Old Times?

Answer:

  • In the olden days, tracking stars' locations in the night sky was used to identify the directions.
  • This is now replaced by using a compass.
what is the color of sun

The Moon

Question 1:

The Moon Provides Us with Light in the Dark. So, Why Is the Moon Not Considered a Star?

Answer:

  • Moon is a prominent celestial object in the sky.
  • It indeed illuminates everything at night with its bright, soothing light.
  • But the light coming from the Moon is not it's own.
  • The Moon shines by reflecting the light from the Sun. Hence, not considered a star.
the moon

Question 2:

How Was the Moon Formed?

Answer:

  • Researchers think that the Moon was once a part of the Earth.
  • When a huge celestial object collided with Earth, it formed debris that started revolving around Earth under the effect of its gravity.
  • This revolving debris aggregated slowly to form the Moon.
how was moon formed?

Question 3:

What Is a 'Blood Moon'? Why Does It Happen?

Answer:

  • Similar to a solar eclipse, there is a lunar eclipse .
  • During a total lunar eclipse, Earth falls between the Sun and the Moon and completely blocks the sunlight falling on the Moon.
  • But due to Earth's atmosphere, some sun rays fall on the Moon, giving the Moon a blood-red colour.
  • Therefore, the Moon during a total lunar eclipse is called a 'Blood moon'.
what is blood moon

The Sky

Question 1:

Why Does the Sky Look Completely Red in the Evening?

Answer:

  • This happens due to the scattering of sunlight.
  • Due to dust particles and gases present in the atmosphere, the blue colour of white light scatters in different directions, and the red colour is prominently visible from a far distance.
  • This makes the sky appear red.
the sky

Question 2:

What Are the Shooting Stars? Do Stars Fall?

Answer:

  • The shooting stars are not really 'the stars'.
  • They are the comets which enter the Earth's atmosphere with a fiery speed.
  • Due to this speed, the air around them glows while they pass.
  • The tail seen behind is the burned dust particles.
comet
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us