Food Clothing and Shelter - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Food, Clothing and Shelter - Basic Needs

  • We require some things to live and grow.
  • These things are so essential that other things cannot replace them.
  • Air, water, food, clothing, and shelter, our needs.
  • Natural and man-made things fulfill these ‘needs’ of our bodies.

Basic Human Needs: Food, Water, and Air

Question 1:

What Is Junk Food? How Junk Food Is Harmful to Your Body?

What is Junk food

Answer:

  • Food-rich unhealthy fats, salts, and refined sugars are called junk foods.
  • Pizza, burgers, soft drinks, etc., are examples.
  • Such food items do not make us healthy but rather cause harm to the body and make us fat.
  • We should not consume such foods too much to stay fit.

Question 2:

Why Eating Whole Fruits Is Better Than Having Fruit Juices?

Answer:

  • Consuming fruit juices reduces the amount of fiber present in the fruit.
  • Also, consuming juices directly leads to the consumption of more sugar.
  • The fibers and roughage present in fruits help in digestion. Consuming whole fruit keeps the level of sugar balanced.
fruits and fruit juices

Question 3:

Why Mother’s Milk Is Important for Newborn Babies?

Answer:

  • Small babies cannot eat or drink anything other than the mother’s milk.
  • Mother’s milk is the only source of nutrients for the baby.
  • Mother’s milk is the complete food, and the baby can survive without consuming other food items
milk complete food

Question 4:

What Is Filtration?

Answer:

  • Filtration stands for the removal of waste or unwanted substances from water. Filtration is performed to purify impure water.
  • Impure water is not suitable for consumption; hence filtered and cleaned before consumption.

Question 5:

How Do Hot Air Balloons Work?

Answer:

  • Hot air balloons are filled with hot air.
  • Hot air is lighter than cold air and travels upwards in the atmosphere.
  • This leads to the lifting of a hot air balloon in the sky.

Clothing and Types of Shelters

Question 1:

What Is Cashmere?

Answer:

  • Cashmere is a type of fabric that is made up of wool.
  • The fabric is made with the finest wools obtained from cashmere goats.
  • Woollen clothes can trap cold and keeps us warm.
What is Cashmere

Question 2:

Why Should We Wear Light-Coloured Cotton Clothes in the Summer?

Answer:

  • Light colour helps to reflect the bright sunlight away from the body.
  • Cotton clothes are softer and excellent at absorbing sweat, keeping our body cooler.
  • This way, we can keep ourselves cool in the hot summers.

Question 3:

What Is a Cube House?

Answer:

  • The cube houses are found in Rotterdam, Netherlands.
  • Cube houses are designed as small cubes and indeed attract visitors.
cube house

Do Not Waste Food

Question 1:

Why Is Food Waste a Problem? Why Should We Not Waste Food?

Answer:

  • The food we eat reaches our plates after the efforts of a lot of people.
  • A considerable amount of resources are used to obtain food.
  • Wasting food indirectly leads to the waste of food and the efforts of the people involved.
  • We should be judicious while filling our plates. The extra food can always be given to unprivileged ones.
Why is food waste a problem
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us