Food We Eat Class 4 SCIENCE - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Food We Eat for Class 4 Science

  • Food we eat helps our body in growth and development.
  • Food is necessary to produce energy and meet our body's nutrient demands.
  • Food can be obtained from either plants or animals.
  • Food is rich in nutrients like carbohydrates, proteins, vitamins, minerals and fats.
  • These nutrients have a specific role to play in the human body.
  • Carbohydrates and fats are energy-giving food, proteins are body-building, and vitamins and minerals are protective food.
  • Lack of nutrients in our diet may lead to deficiency diseases affecting various body parts.
  • We must consume a balanced diet with various components of food to protect our bodies from such diseases.

Components of Food

Question 1:

Why Are Zinc Supplements Given to COVID Patients?

Answer:

  • Zinc is an essential micronutrient that helps in body growth, development and wound healing.
  • Zinc supplements can cure respiratory infections that are similar to Covid-19.

Question 2:

Why Do Bodybuilders Take Protein Shakes?

Answer:

  • Bodybuilders exercise to build and tone up their body muscles.
  • Protein shakes are extra protein supplements rich in amino acids, which are the building blocks of body muscles.
  • Examples of protein-rich food are meat, fish, and soya bean.
Bodybuilding Food

Question 3:

What Is Nutrition?

Answer:

  • The process by which we obtain nutrients and energy from food for body growth and development is called nutrition.
  • The mode of nutrition is either autotrophic, like plants or heterotrophic, like animals.

Question 4:

What Is Anaemia, and How Can It Be Treated?

Answer:

  • Anaemia is a deficiency disease characterised by low levels of haemoglobin, a red pigment in our blood.
  • Haemoglobin plays a vital role in the transport of oxygen in our body.
  • To treat anaemia, we should intake foods rich in iron like liver, spinach, red meat, raw banana etc.

Question 5:

What Is an Essential Micronutrient?

Answer:

  • Vitamins and minerals are essential micronutrients.
  • These nutrients are needed in small amounts but are essential to boost our body’s immunity.
  • These are also called protective foods because they help us to fight against diseases.
  • Examples: Vitamin A, Vitamin C, Iron, and Zinc.

Question 6:

What Is Glycogen?

Answer:

  • Glycogen is a carbohydrate.
  • The building unit of glycogen is glucose. A large number of glucose molecules get linked together to form glycogen.
  • The food we eat is used to produce energy. The extra food not utilised immediately for energy production gets stored in our body as glycogen to form a layer of fat.
  • This food is used by the body to produce energy when required.

Question 7:

What Is Dehydration?

Answer:

  • Dehydration is the extreme loss of bodily fluids, affecting the body's essential functions.
  • A few symptoms of dehydration are- feeling thirsty, excreting dark yellow coloured urine, and feeling lightheaded and tired.
  • ORS helps to manage the loss of body fluids.

Question 8:

Why Is Calciferol Essential for the Body?

Answer:

  • Vitamin D is known as calciferol.
  • This vitamin helps to absorb calcium from a variety of foods. Calcium helps calcify bones and makes our bones and teeth stronger.
  • Foods like mushrooms, liver, eggs, and sea fish are rich in calciferol.

Question 9:

How Are Vitamins Categorised?

Answer:

Vitamins can be categorised into two types:

Fat-soluble vitamins Water soluble vitamins
1. These vitamins are soluble in fats like oil. 1. These vitamins are soluble in water.
2. These vitamins are stored in the liver. 2. These vitamins are not stored as much as fat-soluble vitamins.
3. Excess intake of these vitamins can cause vitamin toxicity and hypervitaminosis. 3. These vitamins are metabolised very fast and rapidly excreted in the urine.
Example-Vitamin A, D, E, K. Example-Vitamin B complex and vitamin C.

Question 10:

What Is Scurvy, and How Can It Be Treated?

Answer:

  • Scurvy is a deficiency disease that is caused due to a lack of vitamin C.
  • A few distinctive symptoms of scurvy are swollen and bleeding gums, teeth sometimes falling out, skin bruises and excessive joint pain, and feeling tired and restless.
  • Scurvy can be treated with vitamin C supplements.
Scurvy

Question 11:

What Is the Meaning of Staple Food?

Answer:

  • The food that makes up a significant portion of our diet is called staple food.
  • Rice and chapatti (wheat) are a staple food in our country.
Staple Food

Question 12:

How Can Starch Be Identified in a Food?

Answer:

  • Starch can be identified using an iodine solution.
  • Iodine solution gives a blue-black colour in the presence of starch.

Question 13:

What Is Night Blindness, and How Can It Be Treated?

Answer:

  • Night blindness is a deficiency disease caused due to deficiency of vitamin A.
  • It is characterised by excessive squinted and blurred vision at night.
  • Vitamin A supplements can treat night blindness. This vitamin treats dry cornea and damaged retina and thus can improve vision.
  • Some examples of food rich in Vitamin A are eggs, carrots and green leafy vegetables.

Question 14:

What Is Vitamin B Complex?

Answer:

  • The Vitamin B complex is a group of vitamins soluble in water.
  • The Vitamin B complex is made up of eight types of vitamins, which are- vitamins B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, and B12.
  • This group of vitamins helps in the metabolism of cells, regulation of appetite and digestion and maintaining cardiovascular health.

Question 15:

What Is Kwashiorkor?

Answer:

  • Kwashiorkor is a severe form of malnutrition caused due to deficiency of proteins in a child's body.
  • The symptoms of kwashiorkor are- stunted growth and fluid retention in the body tissues.
Kwashiorkor
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us