Forest Our Lifeline - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Forest Our Lifeline

  • Forests, air, sunlight, water, organic wastes and soil are some natural resources that are modified and used daily.
  • Forests are a good source of natural resources like honey, wood, timber, latex etc.
  • Plants give us oxygen and control global warming. They prevent soil erosion and provide food and shelter to animals.
  • Rapid industrialization and urbanization are some primary reasons for forest depletion.
  • We will study the importance of forests in this concept of Forest Our Lifeline.
  • Visit the page forests to know more about the importance of forests.
Forest Our Lifeline

Types of Natural Resources From Forests

Question 1:

What Is a Truffle Mushroom?

Answer:

  • Truffle mushrooms are rare and one of the most expensive mushrooms.
  • These mushrooms grow in forests under oak and birch trees. They have an earthy smell and pungent taste.
  • Due to their musky and nutty flavour, they are used in various dishes and consumed raw.
Truffle Mushroom

Question 2:

What Is Manuka Honey?

Answer:

  • Manuka honey is more nutritious than ordinary honey. It is extracted from the manuka tree, which is native to New Zealand.
  • The consistency of manuka honey is thicker than ordinary honey.
  • This honey has antibacterial properties and helps in wound healing. It also soothes sore throat and digestive issues.
What Is Manuka Honey?

Question 3:

What Is Biogas? How Is Biogas Produced?

Answer:

  • Biogas is an eco-friendly, biodegradable energy source produced from decomposing animal and plant waste.
  • Microorganisms digest organic matter in the absence of oxygen.
  • Biogas, also known as biomethane, is used as a vehicle and cooking fuel.
What Is Biogas?

Question 4:

What Are Swamp Forests?

Answer:

  • Forests flooded with fresh water to salt water either permanently or seasonally are called swamp forests.
  • Swamp forests can be categorized into freshwater swamp forests and saline water swamp forests.
  • Example Myristica swamp, Nelapattu Bird sanctuary.
What Are Swamp Forests?

Question 5:

Name Four Medicinal Plants and Write Their Uses.

Answer:

The names of four medicinal plants and their uses are given below:

Medicinal plants Uses
Brahmi Treats mental fatigue, anxiety and stress.
Bael Treats constipation.
Bhringaraj It promotes hair growth and has anti-inflammatory properties.
Tulsi It acts as a natural blood purifier and cures fever, cough and cold.

Question 6:

What Is Latex? Write Its Uses.

Answer:

  • Latex is a milky white thick liquid found in some flowering plants.
  • Latex is a mixture of various substances like fats, wax, gums, water, salt, tannin, enzymes etc.
  • This fluid is considered an excretory material which is abundantly found in stems.
  • Rubber, fig and mulberry trees produce latex.
  • Latex makes rubber materials like balloons, gloves, rubber balls, bandages etc.
What Is Latex?

Importance of Forests and Their Conservation

Question 1:

Which Forests Are Called the Lungs of Earth, and Why?

Answer:

  • The tropical rainforests are called the lungs of Earth.
  • Plants absorb carbon dioxide from the environment during photosynthesis and release oxygen into the atmosphere, which is necessary for survival.
  • The Amazon rainforest is the world’s largest rainforest which absorbs a considerable amount of carbon dioxide from the environment and releases oxygen.
Importance of Forests

Question 2:

What Is Forest Floor? How Is It Important?

Answer:

  • The ground surface beneath the trees of a forest is called the forest floor.
  • A forest floor is rich in flora and fauna. It is composed of grasses, fungi, tree roots, and creepers. Many animals inhabit the forest floor, like insects and worms.
  • A Forest floor plays a crucial role in maintaining the fertility and humus content of the soil. Due to the action of microbes on the forest floor, the recycling of nutrients is ensured.

Question 3:

What Are the Causes of Deforestation?

Answer:

The following are some natural causes of deforestation:

  • Due to lightning strikes, dry trees and bushes can catch fire which is destructive for plants and animals living in a forest.
  • Volcanic eruptions can destroy forests by causing forest fires.
  • Extreme heat sometimes ignites fires too.
What Are the Causes of Deforestation?
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us