Games We Play Class 3 EVS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Different Games We Play for Class 3 EVS

  • Various sports are played in India, like cricket, football, hockey, kabaddi etc.
  • There are many famous sportspeople and raw talents in our country who make our country proud.
  • Major Dhyan Chand Khel Ratna Award is the highest reward given by the Government of India to recognize the contribution of an individual to sports.
  • Different games we play have various rules; some are played in fields, while others are played on courts.
Games we play

Indian Sports Personalities

Question 1:

Who is The Golden Girl of India?

Answer:

  • P.T. Usha is a famous Indian athlete who is known as The Golden Girl.
  • She is an Indian track and field athlete who hails from Kerala.
  • She is known for winning gold medals in The Asian Games, four gold medals and one silver medal in the Olympics.
Who is The Golden Girl of India?

Question 2:

Who Was the First Indian Woman to Win a Medal at the Olympics?

Answer:

  • Karnam Malleshwari was the first Indian woman to win a medal at the Olympics.
  • She is an Indian weightlifter.
Karnam Malleshwari

Question 3:

Who Was K. D. Jadav?

Answer:

  • Karnam Malleshwari was the first Indian woman to win a medal at the Olympics.
  • She is an Indian weightlifter.
K. D. Jadav

Question 4:

Who Is Jwala Gutta?

Answer:

  • Jwala Gutta is a famous female Indian badminton player.
  • She is a famous left-handed player who qualified for mixed doubles and women’s doubles in the Olympics.
Jwala Gutta

Question 5:

Who Is the Father of Indian Badminton?

Answer:

  • Prakash Padukone is known as the father of Indian badminton.
  • He won a gold medal in the singles in the 1976 Commonwealth Games.
  • The Government of India awarded him Padma Shri in the year 1982.
Prakash Padukone

Question 6:

Who Is Known As Dhing Express?

Answer:

  • Hima Das is known as Dhing Express.
  • She is a famous Indian female sprinter hailing from the state of Assam.
  • She has won both gold and silver medals in the Asian games.
  • She also won a gold medal in the U20 Championships.
Who Is Known As Dhing Express

Question 7:

Who Is the First Indian Female Wrestler to Win a Medal in the Olympics?

Answer:

  • Sakshi Malik is the first Indian female wrestler who won a medal in the 2016 Rio Olympics.
Sakshi Malik

Question 8:

Who Is Vinesh Phogat?

Answer:

  • Vinesh Phogat is an Indian women’s wrestler.
  • She is the first female wrestler who won gold medals in Commonwealth Games and Asian games.
Who Is Vinesh Phogat

Question 9:

Who Is Dipa Karmakar?

Answer:

  • Dipa Karmakar is an Indian female gymnast.
  • She became famous after winning bronze in the 2014 Commonwealth Games in Glasgow.
  • She was awarded the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award by the Government of India.
Who Is Vinesh Phogat

Gender Inequality in Sports

Question 1:

What Steps Are Taken by the Sports Authority of India to Stop Bias Against Female Athletes?

Answer:

The Sports Authority of India has taken the following steps:

  • All female athletes are attended by female coaches only.
  • Two compliance officers (one male and one female) are appointed.
  • The athletes have a question and answer session quarterly with authority to explain their challenges and difficulties throughout the training.

Question 2:

Does Gender Affect the Type of Game Played by a Sportsperson?

Answer:

The performance of a sportsperson does not depend on gender. Rather it depends on skills, training and efficiency.

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us