Health and Safety - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Health and Safety

  • Personal hygiene and cleanliness are essential for maintaining good health.
  • We should follow a routine to keep our bodies clean, which is necessary to prevent infections and diseases.
  • Apart from maintaining good health, we should follow specific rules to protect ourselves from accidents and injuries. We should follow the safety rules and listen to our elders.
  • This concept is about health and safety.

Keep Clean

Question 1:

Why Do Dentists Prescribe Fluoride Toothpaste?

Answer:

  • Fluoride is added to toothpaste because it protects our teeth from tooth decay.
  • It helps clean enamel, which is the outermost covering of our teeth and prevents cavities.
Toothpaste

Question 2:

Why Should We Wear Clean Clothes and Take a Bath Every Day?

Answer:

Wearing clean clothes and regular baths keeps our bodies from disease-causing germs. It prevents infections and skin diseases.

skin diseases

Question 3:

How Should We Take Care of Our Nails?

Answer:

  • We should keep our nails trimmed as they trap germs and dirt.
  • These germs affect our bodies as we use our hands for multiple things.
Nails

Question 4:

How To Use Mouthwash? Write the Advantages and Disadvantages of Using Mouthwash.

Answer:

Mouthwash is used to rinse the oral cavity after brushing the teeth. It keeps the oral cavity clean and protected from germs.

Advantages of using mouthwash:

  • It's good for oral health.
  • Mouthwash keeps our teeth clean and prevents bad breath.

Disadvantages of mouthwash:

  • Swallowing mouthwash may upset our stomachs.
  • Some mouthwashes are rich in alcohol which increases tooth sensitivity and causes irritation in the mouth.
  • Mouthwash can cause mouth ulcers or sores if not used in the correct quantities.
mouthwash

Question 5:

Name a Few Indian Brands That Make Antiseptic Liquids or Handwashes.

Answer:

A few Indian brands making antiseptic liquids and handwashes are:

  • Dettol
  • Savlon
  • Lifebuoy
  • Tri-active
Antiseptic Liquids

Question 6:

What Is the Difference Between Antiseptics and Disinfectants?

Answer:

The difference between antiseptics and disinfectants are as follows:

Antiseptics Disinfectants
  • Antiseptics are rubbed on the skin to kill germs.
  • Disinfectants are used on non-living things to kill germs such as furniture, glass surfaces, countertops etc.
  • Examples: Dettol, savlon. Examples: Colin, lizol.

    Question 7:

    Why Are Dustbins Differentiated in Green and Blue Colours?

    Answer:

    They are differentiated for the segregation of waste. The purpose of green and blue dustbins is as follows:

    Green dustbin Blue dustbin
    1. It is for wet waste products. 1. It is for dry waste products.
    2. The wastes from the green dustbin can be decomposed to make manure. 2. The wastes from the blue dustbin do not decompose and are dumped in landfills.

    Keep Safe

    Question 1:

    Why Is the Kitchen Not a Safe Place for Playing?

    Answer:

    The kitchen is not a safe place for playing for the following reasons-

    • All kinds of sharp chopping and cutting instruments are used in the kitchen.
    • LPG gas cylinders are used in the kitchen for cooking. These cylinders remain filled with gas and are dangerous to play around with.
    • Many other electrical instruments like a mixer grinder, microwave, chimney and water purifier are installed and used in the kitchen.

    Question 2:

    What Measures Should We Take While Crossing the Road?

    Answer:

    • While crossing the road we should check both the left and right sides.
    • We should use the zebra crossing while crossing the road.
    • We should follow the traffic rules and cross the road when the traffic is on hold.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us