Human Digestive System Parts and Functions Class 4 Science - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Human Digestive System Parts and Functions for Class 4 Science

The digestive system comprises the alimentary canal that originates from the mouth and ends at the anus and digestive glands.

  • The food we eat comprises complex nutrients which the body cannot absorb. The digestive system converts these complex nutrients into simpler forms that the body can easily absorb.
  • Glands associated with the human digestive system are the liver, pancreas, gastric glands and salivary glands. These glands pour their secretion into the digestive tract to aid digestion.
  • The digestion starts at the mouth and ends at the small intestine, also called the site of the complete digestion of food. The waste produced is egested out as faecal matter from the anus.
Human-Digestive-System

Digestive System Organs

Question 1:

Name the Glands Associated With Human Digestive System and How They Differ From the Digestive Organs.

Answers:

The glands of the digestive system are salivary glands, gastric glands of the stomach, liver, and pancreas.

Gland associated with digestive system

The digestive glands are different from the digestive organs because they are specialized to produce the digestive enzymes necessary for effective digestion.

Question 2:

Which Digestive Gland Helps in Both Digestion and Excretion, and How Does It Help?

Answers:

The digestive system comprises the alimentary canal that originates from the mouth and ends at the anus and digestive glands.

  • The liver is a digestive gland that helps in both digestion and excretion.
  • The liver produces bile which is stored in the gall bladder and helps to digest fats in food.
  • The liver also eliminates toxins from the blood and helps in blood purification.
  • Hence it helps in both digestion and excretion.
Liver

Question 3:

Does the Pancreas Play an Additional Role in Our Body Apart From Digestion?

Answers:

  • The pancreas secretes the digestive enzymes, which help in the complete digestion of proteins and fats.
  • Apart from this, the pancreas helps maintain the blood sugar level by secreting glucagon and insulin, hormones. Hormones are the chemicals synthesized in our body which are required for the proper functioning of the body.
pancreas

Question 4:

Answers:

The following abnormalities can arise if the bile juice is not emptied:

  • The bile will start depositing inside the cavity of the gall bladder, which may solidify with time.
  • The deposits of fats and calcium salts may lead to the development of gallstones inside the cavity of the gall bladder.

Question 5:

What Will Happen to the Gall Bladder if Bile Does Not Empty Completely From It?

Answers:

The following abnormalities can arise if the bile juice is not emptied:

  • The bile will start depositing inside the cavity of the gall bladder, which may solidify with time.
  • The deposits of fats and calcium salts may lead to the development of gallstones inside the cavity of the gall bladder.
Vomiting

Question 6:

What Is the Function of Bile Juice? Why Is It Green in Colour?

Answers:

  • The primary function of bile juice is the emulsification of fats.
  • The colour of bile juice is green due to the presence of pigments called Bilirubin and Biliverdin.
  • Biliverdin gives bile juice its characteristic green colour.
Gall bladder

Question 7:

How Large Intestine Is Different From the Small Intestine?

Answers:

  • Our large intestine is more muscular and shorter than the small intestine.
  • The primary function of the large intestine is the absorption of water and storage of undigested food, which is later passed to the anus for egestion.
  • The large intestine is not associated with nutrient absorption like the small intestine.
large intestine

What is the Function of the Digestive System?

Question 1:

How Do We Taste Different Types of Foods?

Answers:

  • We can taste different types of foods with the help of our tongues.
  • Our tongue has small taste buds that help us identify different tastes.
  • These taste buds are made up of cells situated on the tongue's outermost covering.
  • The nerves associated with these taste buds transmit the signals to the brain, which helps us interpret the type of taste.
Taste buds

Question 2:

Why Does Food Always Move From the Mouth to the Stomach Through the Food Pipe?

Answers:

  • Food always moves from mouth to stomach due to the peristaltic movement of the food pipe.
  • Peristaltic movement is a rhythmic contraction and relaxation of the muscles of the alimentary canal.
  • Due to this, the food that enters the stomach never returns to the food pipe again.
Oesophagus

Question 3:

What Is Undigested Food? What Happens to the Undigested Food in the Body?

Answers:

  • The part of the food we consume that does not get digested in the alimentary canal and reaches to anus gradually is called undigested food or faecal matter.
  • It comprises dead bacteria, cellulose, a carbohydrate our body cannot digest, and some undigested carbohydrates, fats and proteins.
  • It is stored in the rectum for a while and egested through the anus during defecation.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us