Importance of Wildlife Conservation - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Importance of Wildlife Conservation

  • India is a massive country with diversified geographical locations. We have rainforests, deciduous forests, deserts, oceans, snow-clad mountains etc.
  • The country is enriched with flora and fauna. Various animals, from insects to large carnivorous animals, live in the forests of India due to the availability of food and habitats.
  • Humans exploit animals in many ways. They are poached due to the high value of their skin, nails, horns, fins and other body organs in the international market.
  • Due to rapid urbanization and deforestation, animals gradually lose their natural habitat.
  • Several organizations tirelessly work to conserve animals in their natural habitats properly. This concept is about the importance of wildlife conservation.
Importance-of-wildlife-conservation

What Is the Importance of Wildlife Conservation?

Question 1:

What Is a Vulnerable Category According to the IUCN?

Answer:

  • The IUCN has categorized animals according to their rate of extinction risk.
  • Several species of animals are categorized into various groups and enlisted under the IUCN Red List.
  • The vulnerable list caters to animals at a high risk of extinction due to human-caused reasons.
  • The leading cause of the extinction of vulnerable species is habitat loss.
  • Examples are Lemurs, pangolins, Nilgiri langur, and Masai giraffes.
What-is-red-data-book

Question 2:

What Is Red Data Book?

Answer:

  • The Red Data Book documents the list or categories of endangered species or animals.
  • The categories incorporated in the red data book are-
Categories
Index Title
0 Extinct
1 Extinct in wild
2 Critically endangered
3 Endangered
4 Vulnerable
5 Near Threatened
6 Least Concern
7 All Species

Question 3:

What Is Ivory?

Answer:

  • The hard white substance elephant tusks are made up of is called ivory.
  • Various patterns and designs can be carved on ivory, and this type of handicraft is famous in many parts of India, Sri Lanka and Thailand.
  • Poachers illegally hunt elephants for ivory, killing them or extracting their tusks.
  • The international or national trade of ivory is illegal now because of the drastic decrease in the number of African and Asian elephants.
What-is-ivory

Question 4:

Why Is the Number of Hammerhead Sharks Decreasing?

Answer:

  • According to the World Conservation Union (IUCN), 2008, hammerhead sharks are considered endangered animals.
  • These creatures are rapidly declining in their natural habitat due to poaching and overfishing.
  • They are poached for shark fin soup and liver oil.
Extinct-animals

Question 5:

What Is Endemic Species? The Indian Onager Is Endemic to Which Part of the Country?

Answer:

  • The species found only in particular habitats are called endemic species.
  • The Indian onager is endemic to the Rann of kutch, situated in Gujarat in India.
  • Indian onager is a variant of wild ass listed in the Nearly Threatened category by the IUCN.
  • The reasons for the sharp decline are an outbreak of a deadly disease called South African Horse Sickness and habitat destruction done by the local nomadic people.
What-is-endemic-species

Question 6:

What Is the Habitat of the Malabar Giant Squirrel, and Does the IUCN Recognize Them?

Answer:

  • The Malabar Giant Squirrels are native to the Eastern Ghats, the Western Ghats and the Satpura range of Madhya Pradesh, India.
  • They live in tropical, moist and evergreen forests.
  • This animal is enlisted in the Least Concern category as its population is gradually decreasing in its natural habitat.
endemic-animals

Conservation of Forest and Wildlife

Question 1:

What Is the Difference Between Zoo and the National Park?

Answer:

The differences between a zoo and a national park are given below:

National Parks Zoo
1. In National Parks, all plants and animals stay in their natural habitats. 1. In Zoos, animals are kept inside cages which is not their natural habitat.
2. National Parks are used to protect the ecosystem of a particular place. 2. Zoos are used to protect a few animals for amusement and recreational purposes.
3. The animals in National Parks hunt for their food. 3. The animals in Zoo are provided with food and water by their caretakers.

Question 2:

Why Do National Parks Have Salt Pits?

Answer:

  • Some National Parks have salt pits where salt is kept for the hoofed animals.
  • Salt is an important component in a wild animal’s diet.
  • Mostly plant eaters come to the pits to eat salt, which gives better sightings of wild animals to tourists.

Question 3:

What Is a Green Corridor?

Answer:

  • A green corridor is also known as a wildlife corridor that connects wild animals separated due to human activities like logging, roads etc.
  • Corridors help animals to migrate from one habitat to another habitat.
  • We have many elephant corridors in India.
green-corridor
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us