Indian Heritage - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Indian Heritage

  • India is a diversified multicultural country enriched with different cuisines, languages, traditions and customs.
  • India is rich in culture because people from different philosophies, values and beliefs live together in this country.
  • India flourished socially and culturally under many emperors; the architecture of India is so rich that we have 40 UNESCO World Heritage Sites.
  • The Indian heritage can be categorized into natural heritage, including various forests, landforms, and rivers and cultural heritage, including different architectural spots like the Taj Mahal, Red fort etc.
  • Know more about Indian Heritage read Important Monuments of India.
India Heritage

Important Monuments of India

Question 1:

Where Is the Famous Virupaksha Temple Located?

Answer:

  • The Virupaksha temple is one of the important monuments in Hampi.
  • Hampi is located in Karnataka, the Vijayanagara Empire's capital.
  • This temple is dedicated to Lord Shiva and is the famous pilgrimage site of Hampi.
  • Lakkana Dandesha built the temple under the supervision of Deva Raya II of the Vijayanagara empire.
Where Is the Famous Virupaksha Temple Located

Question 2:

Who Built Buland Darwaza? State Its Significance.

Answer:

  • Buland Darwaza is the royal gate to the Jama Masjid at Fatehpur Sikri.
  • The word 'Buland Darwaza' means 'Door of Victory'.
  • This gate was made by the great Mughal emperor Akbar.
  • Fatehpur Sikri was built to commemorate the victory of Akbar over Gujarat.
Who Built Buland Darwaza

Question 3:

Where Is Elephanta Cave? Why Are They Famous?

Answer:

  • The Elephanta caves are a cave complex situated on Elephanta island.
  • This island is situated in the Arabian sea near Mumbai.
  • Most of the caves are dedicated to Lord Shiva. There are some Buddhist caves with Stupas.
  • The caves are famous for their rock-cut stone sculptures of Trimurti Shiva, Yogeshwara and Nataraja.
  • The cave complex is named so because there were elephant statues in the caves, which the Portuguese colonial people destroyed.
Where Is Elephanta Cave

Question 4:

Who Built 'Alai Darwaza'? Where Is It Located?

Answer:

  • Alai Darwaza is located in the Qutb complex.
  • It is the southern gate of the Quwaat-Ul-Islam Mosque, made of red sandstone.
  • Alauddin Khilji built this gateway in 1311.
  • The Alai Darwaza and other monuments around were designated as a World Heritage Site.
Who Built Alai Darwaza

Question 5:

Which Famous Temple Complexes Were Built by the Chola Dynasty?

Answer:

  • Three famous temple complexes built by the Chola dynasty are-
  • ✔The Brihadishwara Temple complex of Thanjavur.
    ✔The Airavateshwara Temple complex of Darasuram.
    ✔The Brihadishwara Temple complex of Gangaikonda Cholapuram.

  • All these temple complexes were built between the 11th and 12th centuries and are located in Tamil Nadu.
Chola temples

Question 6:

Who Designed the Chhatrapati Shivaji Terminus?

Answer:

  • Frederick William Stevens designed the Chhatrapati Shivaji Terminus, formerly the Victoria Terminus.
  • He was an English architect.
Chhatrapati Shivaji Terminus

Question 7:

Who Built Tajmahal? Name the Chief Architects of the Taj Mahal.

Answer:

  • Mughal emperor Shah Jahan built Tajmahal in the memory of his wife.
  • Ustad Ahmad Lahori was the chief architect of Tajmahal.
  • During the Taj mahal's construction, he combined Persian and Indo-Islamic architectural styles.
  • He was assisted by Ustad Isa Shirazi, an architect from Persia.

Question 8:

What Is the Significance of the Bodhi Tree in Bodh Gaya?

Answer:

  • The Bodhi tree is a massive sacred fig tree located in the Mahabodhi Temple complex in Bodh Gaya, a heritage site.
  • The religious and spiritual leader of Buddhists, Siddhartha Gautama, was enlightened under this tree.
Bodhi Tree

Question 9:

Write About a Historical Astronomical Observatory.

Answer:

  • The Jantar Mantar of Rajasthan is a famous historical astronomical observatory.
  • It is located in Jaipur. The monument was built by the Rajput king Sawai Jai Singh II, who also founded Jaipur city.
  • This monument complex has 18 astronomical instruments and a stone-made sundial, the biggest sundial in the world.
Jantar Mantar

India Land of Culture

Question 1:

What Is Malvani Cuisine?

Answer:

  • Malvani cuisine is the regional cuisine of Southern Maharashtra, Goa and northern Karnataka.
  • The Malvani dishes are prepared with coconut milk, desiccated coconut, dry spices and some unique ingredients like tamarind, kokum, and raw mango.
  • A traditional Malvani thali should have vegetarian and non-vegetarian dishes like Amboli, Bhakri, Kombdi wade, Bombay duck fry, prawn curry, pomfret fry etc.
Malvani cuisine

Question 2:

What Is the Ol Chiki Script, and Who Invented It?

Answer:

  • The Ol Chiki script is the official Santali script accepted by the Santali community.
  • This was invented by Raghunath Murmu in 1925.
  • The script consists of 30 letters and is written from left to right.
  • The alphabets look like natural shapes and do not have specific upper and lower cases.
OI Chiki Script
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us