A Journey by Train for Class 4 EVS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

A Journey By Train for Class 4 EVS

  • A journey by train is convenient and cheaper than air travel.
  • During holidays we often visit our relatives staying far away or travel to many places, so we opt for train travel.
  • Travelling by train is interesting because when we travel far away, we can see different landforms, water bodies and activities done by people.
  • While travelling, we get to see and interact with different types of railway workers who coordinate with us throughout the journey.
A journey by train

Knowing About Railway Systems

Question 1:

Who Is a Loco Pilot?

Answer:

  • Loco pilots are hired for the smooth operations of locomotive trains.
  • They control the train's speed, check train routes and signals and are responsible for the safety of the train. They receive guidance from the train managers.

Question 2:

Where Can We Get Platform Tickets, and Why Should We Buy Them Even if We Are Not Boarding a Train?

Answer:

  • Railway platform tickets are issued from the railway ticket counters.
  • The fee for platform tickets is nominal, but without this, the ticket checkers can charge us hefty fines. Hence, we should always take a platform ticket while entering the station premises.
Railway-ticket

Question 3:

Name the Types of Equipment One Can See at Railway-Level Crossings.

Answer:

We can see the following equipment at level crossings:

  • Signal lamps (red, yellow and green) with bright reflectors.
  • Green and red signal flags.
  • Staff and a gateman.
  • Locking gates and a long spare chain with a stop mark that can be used if the lock is not working.
Railway-equipment

Question 4:

Why Does a Railway Porter Wear Badge?

Answer:

  • A railway porter haThis process is called e-reservation.s also termed a coolie.
  • Coolies wear badges that are provided to them by the local railway department. These badges have a serial number used for their identification when necessary.

Question 5:

What Is E-reservation?

Answer:

  • Usually, we can reserve tickets from ticket counters, but we can also book tickets from authorised websites.
  • This process is called e-reservation.

Question 6:

What Is a PRS Counter?

Answer:

  • PRS stands for passenger reservation system.
  • These are offline ticket counters from where passengers can reserve tickets.
  • PRS counters are used to book tickets in advance.

Question 7:

Who Is a Train Manager?

Answer:

  • The train guard is called a train manager.
  • A train manager is responsible for the safety of the passengers and the smooth functioning of trains by coordinating with other railway workers.

Facts About Railways

Question 1:

Which Is the Longest Railway Network in the World?

Answer:

  • The Trans-Siberian Railway has the longest railway network in the world.
  • This rail route is situated in Russia and is spread across 9259 kilometres.
  • It takes six days to complete this train journey between Moscow and Vladivostok.

Question 2:

Name a Country That Has No Railway Network.

Answer:

Iceland is a country that has no railway network.

Question 3:

What Is a Toy Train?

Answer:

We can see the following equipment at level crossings:

  • Toy trains run on narrow gauge railway tracks.
  • Toy trains have very small bogies and are hence called toy trains. They are meant for leisure and enjoyment on small, distanced railway tracks.
  • Five toy trains in India run between New Jalpaiguri and Darjeeling in West Bengal.
toy train

Question 4:

What Is the Difference Between a Tatkal Ticket and a Regular Ticket?

Answer:

The differences between a tatkal ticket and a regular ticket are the following:

Tatkal Ticket Regular Ticket
1. The charges for a tatkal ticket are high. 1. The charges for a regular ticket are low.
2. These tickets can be booked one day before the actual date of the journey. 2. Regular tickets can be booked 120 days before the actual date of the journey.

Question 5:

What Is the Railway Reservation Quota?

Answer:

Railway reservation quota stands for some particular number of seats allocated based on age, gender, physical condition etc.

Question 6:

What Is Advanced Reservation Period?

Answer:

  • Advanced Reservation Period or ARP is a specific time before we cannot book or reserve train tickets.
  • We can book tickets 120 days before the journey date for regular reservations.
  • We can book tickets two days before the journey date for tatkal reservations.

Question 7:

Can We Travel by Train With Waitlisted Tickets?

Answer:

  • A waitlisted ticket does not authorise us to travel in reserved coaches.
  • Only the railway TTE can permit us to travel in reserved coaches if there is any vacant birth.
  • With a waitlisted ticket, we can travel in general or unreserved coach.

Question 8:

What Is the Full Form of IRCTC?

Answer:

IRCTC stands for the Indian Railway Catering and Tourism Corporation.

Question 9:

Name the Longest Railway Tunnel in India.

Answer:

  • The Pir Panjal Railway tunnel is the longest in India.
  • It is a precisely 11.2 kilometres-long railway tunnel in Jammu and Kashmir.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us