What is a Lunar Month.? - Time and Date | Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Lunar Month

The lunar month indicates the time. Here students will learn about the lunar month, the synodic month; the spring tide occurs when—and the full moon calendar of 2022. That also connects students with the mathematical concept of the time and date calendar.

What Is a Lunar Month?


The lunar month is a duration between two successive new moons. It lasts around 29.5 days.

Lunar Month Meaning:


The new moon is the first lunar phase in astronomy when the moon and sun have the exact ecliptic longitude. At this phase, the lunar disk is not visible to the unaided eye, but its presence may be detected as stars are behind it. The full moon falls on the lunar month’s 14th or 15th day.

Lunar month

Synodic Month:


Also, the lunar month is known as lunation or synodic month; it has a mean period of

Twenty-nine days 12 hours, and 44 minutes. But the actual length of a lunar month differs throughout the year.

The lunar eclipse occurs when the moon moves into the earth’s shadow. This can happen only when the earth, moon, and sun are very closely aligned, which appears on the night of a full moon.

Lunar month

The list below concerns the full moon in 2022 and its name in Native America.

Full moon calendar 2022

A lunar day lasts around 24 hours and 50 minutes. Meanwhile, the earth rotates through two tidal bulges, causing two high and two low tides in 24 hours and 50 minutes.

What Is a Spring Tide?


During the Full moon or new moon, the sun, moon, and Earth are in alignment, and the solar tide has an additive effect on the lunar tide. This creates extra-high tides on tidal bulges or shallow tides in the other parts. Both the Extra high tides and shallow tides are called spring tides.

Spring tide diagram

When Do the Spring Tides Occur?


Two sets of spring tides occur. The spring tide happens when the earth, the moon, and the sun are aligned in the same line. During the full moon and the new moon, the spring tides occur.

Spring tide diagram

Time and Date Calendar:

Question 1:

With Her Friends, Raima’s Visited the Zoo on the Cold Moon of 2021. Find the Date of That Day and Check In the Calendar if It Is Right or Wrong.

Answer 1:

This year wolf moon was on 17.01.2022, and the cold moon comes previous to the wolf moon, and the difference between the two full moons is 29 days.

The previous year is 2021, and the previous month’s full moon is in December.

Now, 29 days can be divided as,
29 = 16 + 13
17 – 16 = 1
As December is of 31 days so, 31 – 13 = 18

Time and date calendar

So, the exact date of the previous year’s full moon is 18.12.2021. Hence, Raima visited the zoo on 18.12.2021.

Question 2:

Daniel and Danish Discussed the Full Moon and New Moon With Their Uncle. Their Uncle Was Asking Both of Them to Find the Next Full Moon's Date From the New Moon's Date, 02.03.2022. Daniel Considers That the Full Moon Appears on the 14th Day of the New Moon and Danish Considers That the Full Moon Appears on the 15th Day of the New Moon. Check In the Calendar Who Is Correct.

Answer:

As Daniel considers that the full moon appears on the 14th day of the new moon, then according to Daniel, the date will be 16.03.2022.

Time and date calendar

So, Daniel said that the Next full moon is on 16.03.2022.

As Danish considers that the full moon appears on the 15th day of the new moon, then according to Danish, the date will be on 17.03.2022.

Time and date calendar

So, Danish said that the Next full moon is on 17.03.2022.

But both of them calculated wrong. The exact date of the full moon is 18.03.2022. This is because the calculation of the full moon and the new moon doesn’t depend on days but also on hours, which also involves a change of date.

Question 3:

Payel Was Reading About the Lunar Month. Their Teacher Asked Her to Find the Next New Moon's Date From the New Moon's Date, 25.09.2022 at 5: 54 PM. Find the Date and Check if It Is Correct or Not.

Answer:

The difference between the two new moons is 29 days.
29 = 24 + 5

Time and date calendar

So, the date should be 24.10.2022.

Question 4:

Daniel Has Seen Solar Eclipse on 25th Oct 2022. His Friend Samuel Invited Him to Watch the Lunar Eclipse in His Place, Which Will Be Just 15 Days Later Than the Solar Eclipse. Find the Date of the Lunar Eclipse.

Answer:

The lunar eclipse will be 15 days later than the solar eclipse.
Now, 15 = 7 + 8

Time and date calendar

So, the date of the lunar eclipse will be 09.03.2022.

Question 5:

Riya and Piya Visited Puri on the Sturgeon Moon, and They Have Seen Spring Tides There. The Local People Told Them They Could See Such High Tides if They Came 15 Days Ago. Find the Date of Spring Tide That Occurred 15 Days Ago.

Answer:

Riya and Piya visited puri on the sturgeon moon. The Sturgeon moon is on 12.08.2022.

According to the local people, 15 days ago, it was a new moon, and we know that we could see such a high tide on the new moon also.

Now, 15 = 10 + 5

Time and date calendar

So, the date of the spring tide that occurs on the last new moon will be 28.07.2022.

Calculation Of Lunar Year from The Lunar Month

Question 6:

The Teacher Asked the Students to Find the Days in a Lunar Year. What Will Be Their Answer?

Answer:

It is clear that the difference between the two new moons is 29 days, 12 hours and 44 minutes, and in a lunar year, there are 354 days.

29 × 212 = 348 days And 12 hours in 12 months will be counted as 6 days. So, 348 + 6 = 354 days ,

Question 7:

The Date and Time of This Year’s Wolf Moon Are 17.01.2022 at 5:54 PM. What Will Be the Date of the Wolf Moon Next Year?

Answer:

The time of the new moon starts from 5:54 pm, and the next new moon changes to the next day as there is a gap of 12 hours and 44 minutes.

Now, 365 – 11 = 354

Time and date calendar

Hence, the exact date of the full moon is 06.01.2023.

Question 8:

Danish Decided to Go in Hunting as He Does on the Hunter’s Moon this Year. Find the Date of the Full Moon One Year Ago.

Answer:

This year the date of hunter’s moon is 09.10.2022. It is clear that the difference between the two new moons is 29
days, 12 hours and 44 minutes, and in a lunar year, there are 354 days. 29 × 212 = 348 days And 12 hours in 12 months will be counted as 6 days.
So, 348 + 6 = 354 days
It will be easy for us if we count it as
354 = 365 – 11
So, 365 days ago, from 09.10.2022, the date was 09.10.2021.
Hence, after 11 days, the date will be 20.10.2021.

Time and date calendar

Hence, the previous year’s date was 20.10.2021.

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us