Major Festivals of India - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Major Festivals of India

  • We celebrate different types of festivals all over the country. India is rich in religions, traditions, rituals, and cultures.
  • People from different communities celebrate different festivals in the country.
  • We can categorise the major festivals of India as religious festivals, harvest festivals, and national festivals.
  • Festivals of India are known all over the world for their joy, happiness and brotherhood.
Festivals of India

National Festivals of India

Question 1:

Why Do We Use Stamps on Letters?

Answer:

  • 26th January is celebrated as Republic Day in India.
  • It is celebrated to signify this day's importance as India's constitution was enacted in 1950.
What Is Republic Day in India

Question 2:

Why Is 2nd October Celebrated As Gandhi Jayanti?

Answer:

  • Mahatma Gandhi is considered the father of the nation as he played a significant role in freedom fights.
  • Gandhi Jayanti is celebrated to mark his birth anniversary and pay tribute to his contributions towards our country.

Religious Festivals

Question 1:

What Is Holi? Why Do We Celebrate Holi?

Answer:

  • Holi is the festival of colours celebrated in different regions of India.
  • According to Hindu mythology, Lord Vishnu killed Hiranyakashipu, the king of Asuras, a day before Holi.
  • People celebrate this victory by playing with colours and eating sweets during the festival of Holi.

Question 2:

How Is the Date of Eid Decided?

Answer:

  • Muslims follow the lunar calendar.
  • After Ramadan, the moon is thoroughly observed by religious scholars in Saudi Arabia.
  • The next day is declared and celebrated as Eid if it is visible after the 29th day of the last lunar month.
  • Eid is celebrated for three days.
Eid

Question 3:

What Do We Use to Make Rangolis?

Answer:

To make rangolis, we use powdered colours and stencils.

Question 4:

What Is Kadhah Prasad? Name the Ingredients Used to Prepare It.

Answer:

  • Kadhah Prasad is a unique Prasad distributed in the gurudwaras.
  • It is prepared with wheat flour, ghee and sugar.
Kadhah Prasad

Question 5:

What Is Langar?

Answer:

  • Langar is a type of community kitchen which serves free food to the visitors at Gurudwaras.
  • Anybody can give free services to these community kitchens.
  • People are served food in langars regardless of their social status and religion.
What Is Langar?

Question 6:

What Is Chaath?

Answer:

  • Chaath is a religious festival celebrated mainly in Bihar and eastern Uttar Pradesh in October or November.
  • On this auspicious occasion, people pray to Chaathi Maiya.
  • This day is celebrated to signify the importance of the sun on Earth.
  • People worship the sun or Surya devta and thank him for his presence and giving life to Earth.
religious festival

Harvest Festival

Question 1:

What Is the Dree Festival?

Answer:

  • Dree is a famous festival that is celebrated in Arunachal Pradesh.
  • This festival is celebrated by the Apatani tribe in the Ziro valley.
  • It is a harvest festival comprising prayers and animal sacrifices to God.
  • This festival is celebrated for three days, during which people wear traditional clothes and enjoy various food with friends and family.
harvest festival

Question 2:

What Is the Wangala Festival?

Answer:

  • Wangala festival is celebrated in the states of Meghalaya and Assam.
  • It is a harvest festival which is celebrated by the Garo tribe.
  • This festival marks the onset of winter.
  • Women and men wear traditional clothes and worship the Sun God.
Wangala Festival

Question 3:

Where Is Nuakhai Celebrated?

Answer:

  • Nuakhai is a harvest festival that is celebrated in the state of Odhisa.
  • This festival is celebrated in September.
  • The essence of this festival is to cherish good over evil.
  • Sweet pancakes and rice pudding are prepared in every household during this festival.
Festival of India

Question 4:

What Is the Ladakh Harvest Festival?

Answer:

  • The Ladakh harvest festival is celebrated in Kashmir, Leh and Ladakh.
  • It is a traditional and colourful festival in which people show their talents in archery and handicrafts.
  • The native Buddhist tribes mainly celebrate this festival.
  • Different Tibetan dance forms are performed in parades.
  • '
  • Monasteries and stupas are decorated where people chant prayers.
Ladakh harvest festival
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us