Markup Vs Margin Class 4 MATHS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Markup Vs Margin for Class 4 Maths

Mark vs margin connects students with the mathematical concept of profit and loss. Here students will learn about markup and margin. Also, they will learn markup formula, margin formula, and difference between markup and margin, which is related to the concept of markup vs margin. This content also connects students with the mathematical concept of the large numbers, pictographs, profit loss, and fractions.

What Is Markup?

The markup is the amount a seller adds to a product as a cost price.

What is markup

Without a markup, the seller could not cover overheads or make a profit. For any business to profit or simply survive, there must be a markup.

Markup Formula:

Markup formula

Example of How to Deduce Markup:

If a product cost is ₹ 100 and the profit is ₹ 25.

Then, markup =
Profit / cost

Markup =
25 / 100

What Is Margin?

Margin is the difference between the price of a good or service and the amount of money required to produce it.

Margin Formula:

Margin formula

Example of How to Deduce Margin:

If a product’s retail price is ₹ 120 and profit is ₹ 30.

Then, margin =
Profit / Retail Price

Margin =
25 / 100

Margin =
1 / 4

Difference Between Markup and Margin:

The point of markup vs margin is:
Markup is cost-based thinking, and margin is value-based thinking.

Operations on Large Numbers:

Question 1:

A Car Dealer Advertises for a Car, and the Car Markup Is 1/6 if the Cost Price of the Car Is Rs 240000. Then Find the Profit for the Car.

Answers 1:

Here cost price = 240000 Markup =

1 / 6

We have markup = Profitcost
So, Profit = Markup × cost
Profit from the car
=Rs(
1 / 6
× 240000)

= Rs 40000
So, the profit of the car is Rs 40000.

Pictograph Question for Class 4

Question 2:

A Pictograph of a Fruit Shop Is Given Below:

Fruit Cost Selling price
Apple Rs 50
Notes Clipart
Mango Rs 60
Notes Clipart
Banana Rs 92
Notes Clipart
Orange Rs 89
Notes Clipart
Watermelon Rs 49
Notes Clipart
Grape Rs 113
Notes Clipart
Notes Clipart

Answers 2:

From this chart, find out the markup for each fruit.

Fruit Cost Selling price Markup =
Selling price − Cost
Apple Rs 50 Value of 1 symbol
= Rs 10
7 symbols = 7 × Rs 10
= Rs 70
Rs 70 – Rs 50 = Rs 20
Mango Rs 60 Value of 1 symbol
= Rs 10
8 symbols
= 8 × Rs 10 = Rs 80
Half of 1 symbol
= Rs 10 ÷ 2 = Rs 5
Rs 80 + Rs 5 = Rs 85
Rs 85 – Rs 60 = Rs 25
Banana Rs 92 Value of 1 symbol
= Rs 10
10 symbols = 10 × Rs10
= Rs 100
Half of 1 symbol
= Rs 10 ÷ 2 = Rs 5
: Rs 100 + Rs 5 = Rs 105
Rs 105 – Rs 92 = Rs 13
Orange Rs 89 Value of 1 symbol
= Rs 10
12 symbols = 12 × Rs 10 = Rs 120
Half of 1 symbol
= Rs 10 ÷ 2 = Rs 5
Rs 120 + Rs 5 = Rs 125
Rs 125 – Rs 8 = Rs 36
Watermelon Rs 49 Value of 1 symbol
= Rs 10
9 symbols = 9 × Rs 10
= Rs 90
Rs 90 – Rs 49 = Rs 41
Grape Rs 113 Value of 1 symbol
= Rs 10
15 symbols = 15 × Rs 10 = Rs 150
Half of 1 symbol = 10 ÷ 2 = Rs 5
Rs 150 + Rs 5 = Rs 155
Rs 150 – Rs113 = Rs 37

Fractions Question for Class 4

Question 3:

Dev Wants a Toy That Costs Rs 60. The Retail Price for the Toy Is Rs 40, and the Profit Is Rs 30.

  1. Then the Markup for the toy Is:
    1. Fractional form
    2. Fractional form
    3. Fractional form
    4. Fractional form
  2. Then the Margin for the toy Is:
    1. Fractional form
    2. Fractional form
    3. Fractional form
    4. Fractional form

Answers 3:

    The cost price of the toy is Rs. 60
    and profit = Rs. 30
    We know that markup =

    Profit / cost

    Markup =
    30 / 60

    Markup =
    1 / 2

    Now,

    Fractional form
    Fractional form

    So, markup = 12 =

    Fractional form

    The correct option is option iii)

    Fractional form
  1. The retail price of the toy is Rs 40
    And profit = Rs 30
    We know, Margin=
    Profit / Retail Price

    Margin=
    30 / 40

    Margin=
    3 / 4
  2. Fractional form
    Fractional form
    So, margin =
    3 / 4
    =
    Fractional form

    The correct option is option iv)

    Fractional form

Profit and Loss Questions

Question 4:

Bob Bought a House With a Profit of Rs 40000. He Stayed in That House for a Few Years and Then Sold It with a Markup . Find the Cost of the House.

Answers 4:

Here profit price = Rs 40000

And markup =
1 / 4

So,
1 / markup
=4
We have markup =
Profit / cost

From this formula, cost =
Profit / Markup
= profit ×
1 / Markup

Cost = Rs 40000 × 4
Cost = Rs 160000
The cost of the house is Rs 160000.

Question 5:

John Bought an Old Motorbike With a Retail Price of Rs. 90000 and Spent Some Money Repair It. Then He Sold the Bike With a Margin of 1/3 . Find the Profit for the Bike.

Answers 5:

Retail price for the motorbike = Rs. 90000


Margin =
1 / 3

We know margin =
Profit / Retail price

From this formula, Profit = Margin × Retail price

Profit =
1 / 3
× Rs 90000

Profit = Rs 30000
The profit for the motorbike is Rs 30000.

Question 6:

Seema Bought a Cupboard With a Profit of Rs. 500 and Spent Some Money on Painting It. Then Sold the Cupboard With a Margin of . Find the Retail Price.

Answers 6:

Here profit price = Rs. 500

And margin =
1 / 5

So,
1 / margin
= 5
We have margin = Profitretail price
From this formula, Retail price =
Profit / margin
= profit ×
1 / margin

Retail price = Rs 500 × 5
Cost = Rs 2500
The retail price for the cupboard is Rs 2500.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us