Measurement System Class 4 SCIENCE - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Measurement System for Class 4 Science

  • The process by which the property of a substance is compared and analysed based on the standard set parameters is called measurement.
  • It is done using measuring instruments, weighing scale, meter tape, and thermometer are examples.
  • Measurement system is useful and applied to several areas in everyday life. For example, while making a building, making a dress out of a piece of cloth or preparing a dish using various ingredients
  • Three systems are used for measurement C.G.S system, M.K.S system and F.P.S system.
Measurement-system

Standard Units of Measurement

Question 1:

What Are the Units of Time? Explain the Relationship Among the Units of Time.

Answers:

  • The units of time are hours, minutes and seconds.
  • The relation among the units of time is as follows-
    • 60 seconds is equal to 1 minute.
    • 60 minutes is equal to 1 hour.
    • 1 hour is equal to 3600 seconds.

Question 2:

What is metrology?

Answers:

  • Metrology is the study of measurement scientifically.
  • Metrology helps us to understand different quantities and their units.

Question 3:

What Is Acceleration, and How Do We Measure It?

Answers:

  • The rate of change of velocity per unit of time is called acceleration. An increase in speed characterises an accelerated object.
  • Velocity can be defined as the displacement of an object per unit of time.
  • The formula of acceleration is change in velocity ∕ Time.
  • The unit of acceleration is m ∕ s2

Question 4:

What Is the Difference Between C.G.S. and F.P.S. Systems?

Answers:

The difference between C.G.S. and F.P.S. systems are following-

C.G.S. system F.P.S. system
1. In this system, centimetre, gram, and second are the length, mass, and time units, respectively. 1. In this system, foot, pound, and second are the length, mass, and time units, respectively.
2. This system is known as the French system of units. 2. This system is also known as the British system of units.

Question 5:

area-and-perimeter

This Is a Badminton Court. Find Out This Court’s Perimeter and Area and Mention the Units Properly.

Answers:

  • This badminton court is a rectangle as its length is longer than its width.
  • The perimeter of a rectangle can be calculated using the formulae 2 (L + W)
  • Hence the perimeter of this badminton court is equal to 2 ( 50 + 30) metres = 140 metres.
  • The area of a rectangle can be calculated using the formulae L X W.
  • Hence the area of this badminton court is equal to 50 X 30 m2 = 1500 m2

Question 6:

What Is the Relation Between 1 Metre and 1 Kilometre?

Answers:

  • The relation between 1 metre and 1 kilometre is as follows:

1metre = 0.001 kilometre or
1 kilometre = 1000 metre

Question 7:

How Do People Use To Measure Time in the Past?

Answers:

  • In the past, people used to measure time with the help of egg timers.
  • An egg timer is a sealed glass container with a narrow neck in the middle.
  • Egg-timers are filled with sand, which flows through the narrow neck from top to bottom when the container is inverted.
  • The duration for the complete transfer of sand from the upper part to the lower part denoted a certain period of time.
Egg timer

Question 8:

What Is the Difference Between 1 Kilometre and 1 Mile?

Answers:

  • Kilometres and miles are both units of length.
  • Mile is a bigger unit as compared to the kilometre.
  • One mile equals 1609.34 metres, whereas 1 km equals 1000 m.

Question 9:

Define Calibration.

Answers:

  • The act of marking units on an instrument is called calibration.
  • It is done to take accurate measurements.
  • This process minimises the occurrence of errors while taking measurements.

Measuring Instruments

Question 1:

What Is an Ammeter?

Answers:

  • An ammeter is a device used for measuring the current flowing in a circuit.
  • The magnitude of current flowing in a circuit is measured in ampere using an ammeter.
ammeter

Question 2:

Write About a Few Instruments That Are Used in the Kitchen.

Answers:

The following instruments are used in the kitchen-

  • Measuring cup-Measuring cup is used to measure the volume of liquid ingredients like milk, oil and solid ingredients like flour, sugar etc.
Measuring cup
  • Measuring spoon-Measuring spoons are used to measure the volume of solid and liquid ingredients like oil, salt, baking powder etc.
Measuring spoon
  • Digital weighing scale-Weighing scale machines are used to measure the weight of solid ingredients like rice, flour, sugar etc.
Digital weighing scale
  • Thermometer-Thermometers are used to check the temperature of cooked food or while cooking a specific type of food.
Thermometer

Question 3:

What Is the Difference Between an Analogue and a Digital Watch?

Answers:

The difference between an analogue watch and a digital watch are as follows:

Analogue watch Digital watch
1. These watches show time with the help of hour, minute and second hands. 1. These watches show time with the help of a digital display like L.E.D. or LCD.
2. Analogue watches are less accurate. 2. Digital watches are more accurate.
Analogue watch
Digital watch

Question 4:

Why Do We Use Both Metre Sticks and Measuring Tapes To Measure Length?

Answers:

  • Both measuring sticks and measuring tapes are used in different situations or for different purposes.
  • The measuring tape is more flexible than a metre stick.
  • A measuring tape can be used to measure long distances, but metre sticks can be used to measure more minor things like a piece of cloth or the dimensions of an object.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us