Modes of Transportation and Communication - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Modes of Transportation and Communication

  • Means of transport carry people or goods from one place to another.
  • There are three main modes of transportation: land transport, water transport and air transport.
  • Communication is the method of conveying messages, feelings, and emotions. It may be verbal or non-verbal.
  • We use different modes of communication to communicate with one or many individuals at a time.
  • This topic is about some facts about modes of transport and communication.

Modes of Transport

Question 1:

Why Do Some Trucks and Buses Have More Than Four Wheels?

Answer:

  • Some trucks and buses are bigger.
  • As a result, they become very heavy, creating a lot of pressure on the road when moving.
  • To decrease this pressure, more wheels are added so the vehicle can move smoothly on the road.

Question 2:

What Is the Function of Car Steering?

Answer:

  • A car steering is a wheel-like structure that rotates and helps change the directions while the car is moving.

Question 3:

What Are the Spokes on the Wheel?

Answer:

  • From the centre of the wheels, some rod-like structures join the wheels' circumference or rim.
  • These radiating parts are called spokes.
  • The primary function of the spokes is to distribute the weight uniformly all over the wheel's rim.

Question 4:

Name a Few Parts of a Train.

Answer:

Four parts of the train are-

  • Coach
  • Engine
  • Guard's car
  • Luggage van
  • Berth
  • Air brake
Modes of Transportation

Question 5:

What Is the Difference Between Local Trains and Express Trains?

Answer:

The difference between local trains and express trains is as follows:

Local Trains Express Trains
1. These trains do not cover long distances. 1. These trains cover very long distances.
2. Local trains stop at every station. 2. Express trains are galloping trains that do not stop at every station.

Question 6:

What Kinds of Goods Are Carried On Cargo Ships?

Answer:

Goods like wood, fertilisers, raw materials, machinery, cement, coal, grains etc., are carried on cargo ships.

Question 7:

Name Different Parts of a Helicopter.

Answer:

Different parts of a helicopter are:

  • Cockpit
  • Cabin
  • Rotor blade
  • Tail rotor
  • Rudder
Helicopter

Question 8:

What Is Cabin Crew, and What Do They Do?

Answer:

  • Cabin crews are trained personnel who take care of people on flights.
  • They serve food and drinks, and other utilities during the journey.
  • They give a glimpse of different aircraft parts and brief us about their functions.
  • They inform us about the measures to be taken during emergency conditions.

Modes of Communication

Question 1:

Why Do We Use Stamps on Letters?

Answer:

Different parts of a helicopter are:

  • Stamps bought from post offices are pasted on letters before posting.
  • A pre-paid postal charge to the postal service is paid when we buy a stamp necessary for using the postal services.
Postal stamps

Question 2:

What Is Telegram?

Answer:

  • A telegram is a short message service sent by electrical wire systems.
  • Telegrams were frequently used to share emergency messages within a short period.

Question 3:

What Is a Touchscreen?

Answer:

  • A touch screen has a touch sensor which appears like a colourful display.
  • We can operate a touch screen by tapping the screen with our fingertips.

Question 4:

What Is the Difference Between LCD and LED Television?

Answer:

The differences between LCD and LED television are as follows:

LCD Television LED Television
1. The full form of LCD is a Liquid crystal display. 1. The full form of LED is Light emitting diode.
2. LCD screen televisions are thicker. 2. LED screen televisions are slimmer.
3. Visual output is moderate. 3. Visual output is better than LCD television

Question 5:

Name a Few E-mail Providers.

Answer:

A few e-mail providers are Google, Hotmail, Rediff and Yahoo.

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us