Neighbouring Countries of India for Class 4 EVS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Neighbouring Countries of India for Class 4 EVS

  • We live in India, and many other countries surround our country, called our neighbouring countries.
  • Nepal, Pakistan, Bhutan, Myanmar, China, and Sri Lanka are neighbouring countries of India.
  • India shares friendly relationships with all these countries, along with the Arab countries.
  • Some important places from India's exports and imports are Saudi Arabia, Dubai, and Abu Dhabi. These countries are rich in oil and have stable economies with many job opportunities.
  • Different countries have different currencies.
  • A few united countries may share the same currency.
neighbouring countries
different currencies

The Desert City—Abu Dhabi

Question 1:

Name Four Famous Cities From the Middle East.

Answer :

Four famous cities in the Middle East are

  • Dubai
  • Abu Dhabi
  • Sharjah
  • Doha

Question 2:

What is Mandi?

Answer :

  • Mandi is a type of traditional Arabic dish.
  • This dish originated in Yemen.
  • Mandi is cooked with rice, meat, vegetables, and mild spices used as flavouring agents.
  • This dish is cooked inside pits.This dish is cooked inside pits.
  • A unique blend of Yemeni ground spice mix makes this rice dish known as hawaij.
What is Mandi?

Question 3:

What Is Saudi Aramco?

Answer :

  • Saudi Aramco is one of the largest oil refineries in Saudi Arabia.
  • This refinery is situated in Dhahran, in the eastern part of Saudi Arabia.
  • It is the world's second-largest crude oil reserve.
What Is Saudi Aramco?

Question 4:

Which Two Religious Places Are Famous in the Middle East, and Why Are They So Famous?

Answer :

  • The two religious cities, Mecca and Medina, are famous in the Middle East.
  • They are famous because the middle eastern countries are Islamic countries. Prophet Muhammad, considered a divine power in Islam, was born and enlightened in Mecca.
  • After his death, he was buried in Medina.
Mecca and Medina

Question 5:

What Is Hajj and Umrah?

Answer :

  • Both Mecca and Medina are the holiest cities for Muslims.
  • Hajj is the pilgrimage to Kabba, which all Islamic followers do. It is done only in the Islamic month of Dhul Hijjah.
  • Umrah also stands for the pilgrimage made to Mecca, but unlike Hajj, it can be done at any time of the year.
What Is Hajj?

Question 6:

Who Are the Bedouins?

Answer :

  • The Bedouins are nomadic Arab tribal people.
  • They speak Arabic and live in the deserts of the Middle East, Egypt, Syria and North Africa.
  • They can survive challenging weather conditions in deserts and are very hospitable.
Who Are the Bedouins?

Question 7:

What Is a Mirage?

Answer :

  • A mirage is an optical illusion that looks like a water pool or a desert mirror.
  • Other objects are reflected by a mirage, such as trees and bushes.
What Is a Mirage?

Indian and Foreign Currency

Question 1:

What Is the Currency of Qatar?

Answer :

  • The official currency of Qatar is the Qatari Riyal. The Central Bank of Qatar issues these currencies. The subunit of Qatari Riyal is Dirham.
  • This currency is called QR. 3.64 QR is equal to 1 USD.
  • Until 1966 the official currency of Qatar was the Indian rupee.
What Is the Currency of Qatar?

Question 2:

Why Do Different Countries Have Different Currencies?

Answer :

  • Different governments rule different countries.
  • Governments earn revenues from other countries through foreign currencies as they have different values.
  • The countries can print their currency and stick to a fixed exchange rate.
Different Currencies

Question 3:

What Is the Currency of Japan?

Answer :

  • The national currency of Japan is the Japanese Yen. The subunit of Yen is Sen.
  • The yen is the third strongest currency after US Dollar and Euro.
  • 1 Yen is equal to 0.59 Indian Rupees and 0.0073 US Dollars.
  • The Bank of Japan issues this currency.
What Is the Currency of Japan?

Question 4:

Why Do Indian Currency Notes Have Note Numbers?

Answer :

  • The Reserve Bank of India prints notes with note numbers.
  • It acts as a serial number used to track the currency.
  • The same set of notes is identified and cancelled if any printing mistake occurs.
Indian Currency
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us