Our Basic Need Class 4 EVS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Shelter the Basic Need for Class 4 EVS

  • From primitive times, humans continued their search for protection against wild animals, freezing colds, pounding rains, burning sunlight and shelter became the basic need.
  • They built temporary things using available materials that became their first shelters.
  • Slowly they developed methods of construction as per their needs.
  • As per the geographical areas, they started making different shelters.
  • Making shelters gathered humans to build towns and then cities.
The basic need shelter

Types of Shelters

Question 1:

What Is a Duplex House?

Answer:

  • When a house is constructed with two stories, it is considered a duplex.
  • The rooms in a duplex are divided into two floors as per the choice and comfortability.
  • Bunglow and hut
  • The floors are interconnected with each other by stairs.

Question 2:

What Is a Cottage? How Is It Different From Huts?

Answer:

  • Both cottage houses and huts are seen chiefly in villages or the countryside.
  • But both differ in terms of needs, the number of rooms and construction materials.
Cottage House Hut
Small or big house for a family to live in. Small in size, either for a family or for storage.
More than one room and may have 2nd storey. Single common living space without 2nd storey.
Built using bricks, stones, etc. Built using mud, clay, wooden twigs, grass, etc.

Question 3:

Many Forts Used to Have Been Surrounded by a Moat and Many Bastions in the Walls. Why?

Moat and Bastians

Answer:

  • In the old days, the kings built forts to defend the territory and protect the people of their kingdom.
  • The moats were the deep trenches around the forts that were usually filled with water which was used to keep enemy troops away from the main wall.
  • The bastions in the fort walls were excellent places to keep the canons and garrison, the troops with bows and arrows or rifles as they were built, keeping a good angle for view.

Question 4:

Why Do Honeybees Make Beehive Cells Only in Hexagonal Shape?

Answer:

  • The hexagonal shape ensures better and more efficient use of space.
  • Moreover, less bee wax is used to make this shape.
  • Hence this saves the effort of the worker bees and saves the beeswax.
Beehive

Building a House

Question 1:

The Houses in the Desert of Rajasthan Are Constructed Side-by-Side With Each Other. What Is the Reason Behind Such Construction?

Answer:

  • Rajasthan is a desert area. It is characterised by high intensity sunlight.
  • Building houses side by side keeps the places away from direct sunlight due to shadows formed y adjacent houses.
  • It helps to keep the houses cool.
Houses in desert

Question 2:

Why Is Framing So Important for Building Pukka Houses?

Answer:

  • The pukka houses are constructed using heavy materials such as bricks, concrete, metal rods, etc.
  • It ensures the long life of the house. But such materials need proper support to remain in the same place throughout the life of a house.
  • Proper framing guarantees that the materials used for the walls, roof, etc., will remain unaffected over a long period of time.
Pucca house

Question 3:

What Will Happen if the Desert Huts Are Constructed Using Bricks and Concrete Instead of Mud and Husk?

Answer:

  • Construction using bricks and concrete in deserts will consume more water, time and money.
  • Such materials will keep the interior very hot for the whole day.
  • The thick walls of mud and husk are easy to make and require less water, time and money and keep the temperature of the house lower comparatively.
hut Kutcha house

Question 4:

Why Are the Inner Walls of the Buildings Kept Smooth While the Outer Walls Are Made Rough While Plastering?

Answer:

  • Plastering on the outer walls is thicker compared to inner plastering.
  • Changing weather conditions from the outside can lead to cracks on the outside of the walls.
  • Thicker and rough plastering can avoid cracks and does not require more waterproofing.
  • Rough plastering on the walls reduces the noise from the outside.
  • Plastering on the inner side of the walls is not exposed to weather conditions. So it is kept thin and smooth.
Building house

Question 5:

Why Do the Labourers Pour Lots of Water on Newly Constructed Houses?

Answer:

  • Pouring the water on cement constructions is called ‘curing’.
  • Cement takes some time to settle and gets strong gradually.
  • Loss of water due to sunlight from the construction can delay this and add cracks in the new building.
  • So to avoid cracks and better stability of cemented parts, labourers pour lots of water on newly constructed houses.
The basic need shelter

Question 6:

Most of the Office Buildings in the Cities Are Built Using Glass Walls. Why?

Answer:

Glass walls are made for the following reasons:

  • To make use of an ample amount of sunlight.
  • To save energy used for artificial lighting.
  • To make the interior livelier.
  • To give an aesthetic look to the buildings.
The basic need shelter

Question 7:

Japan Is Prone to Frequent Earthquakes. So, How Do They Protect Their Houses From Such Disasters?

Answer:

  • Japanese people mostly use wood, clay and paper to make their houses. These materials are lighter and would cause less damage during an earthquake.
  • Such buildings are easy to repair or rebuild.
  • Significant buildings are made using wood and concrete. The use of grids of steel beams evenly distributes shocks of earthquakes.
  • They use shock-absorbing materials in their foundations to absorb shocks from earthquakes.
The basic need shelter
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us