Parts of the Body - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Parts of the Body

  • The parts of the body are made up of small cells that cannot be seen by the naked eye.
  • These cells come together to form the tissues, organs and organ systems.
  • The body organs can be differentiated into internal and external organs. The internal organs cannot be seen, for example, the heart, whereas the external organs like the ear and nose can be seen.
  • The body's organs work in coordination to make the human body work.
Parts of the body

Parts of the Body

Question 1:

What Is a Cell? Why Is It So Important for the Body?

What is a cell

Answer:

  • Our body is made up of tiny living parts, just like any complex puzzle is made up of separate parts.
  • Each of these living parts is called a cell. Our body contains cells that are of different sizes and shapes.
  • The cell provides structure to our body and performs important functions inside our body.

Question 2:

Is the Cell Divisible? Also, Mention the Basic Parts of a Cell.

Answer:

  • Yes, the cell is divisible. A cell can grow and divide into other new cells in our body.
  • The cell is enclosed by a membrane called a cell membrane.
  • Inside this membrane are several cell organelles and the nucleus, also called the cell's brain.
What is a cell

Question 3:

Is the Cell Divisible? Also, Mention the Basic Parts of a Cell.

Answer:

  • A group of similar cells with a specific function to perform is called tissue.
  • Tissues combine to form various organs inside our bodies.
What are tissues

Question 4:

A Newborn Consists of 300 Bones Which Change to 206 in an Adult. State the Reason Behind It.

Answer:

  • The bones in the body of a newborn are smaller and more flexible.
  • When the baby starts growing, some of the bones fuse to form one single bone, decreasing the number of total bones.

Question 5:

Whether the Cells/Tissues of Plants and Humans Are Identical or Different? Explain.

Answer:

  • Plant cells and animal cells are different from each other.
 Difference between animal and plant cell

Organs of the Human Body

Question 1:

What Is the Role of the Nervous System in the Human Body?

Answer:

  • The nervous system plays a vital role in the control and coordination of our body.
  • It comprises the brain and the nerves. The brain is located inside the skull and the nerves spread throughout the body.
  • These nerves help the external stimulus to reach the brain, and the brain commands the body to act accordingly.
What is the role of the nervous system

Question 2:

Why Does It Sometimes Hurt When We Cut Our Nails?

Answer:

  • The roots of our nails comprise the living cells.
  • We trim the dead part of the nail. But when we cut it too deep, it reaches the live cells, which have sensations and hurts.
trimming nails

Question 3:

What Is Cartilage? Why Is It Necessary for Our Bodies?

Answer:

  • Cartilage is a kind of tissue that help to join a bone with another bone.
  • Cartilage is flexible and allows the movements of the body.
What is cartilage

Sense Organs

Question 1:

Why Do We Sneeze?

Answer:

  • When the hairs in the nose trap any dust or germs, the brain acts and commands our body to sneeze.
  • This way, the body does not allow unwanted substances to enter our body through the respiratory passage.
why do we sneeze

Question 2:

Why Do We See the Spot in Our Eyes Constrict or Expand?

Answer:

  • The central part of our eye, which appears like a small black spot called the pupil, regulates the entry of light into the eyes.
  • When the light is too dim, the pupil expands and constricts when it is too bright.
pupil
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us