Patterns in Painting: Warli painting, Mandala Art - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Pattern Painting for Class 2 Maths

Any painting shows a design that can be made by different geometrical shapes, points, and lines. Students will learn about two popular art: Warli painting and Mandala art.

Warli painting

Warli painting is especially famous in the tribal folk art of Maharashtra. Warli people draw squares on the mud walls of huts during festivals and create various designs. They used rice flour, water, and gum to draw these designs. The speciality of Warli painting is that human activities in village life are illustrated in this art form — for example- hunting, dancing, fishing, farming, harvesting, etc.

Warli painting in wall

Warli painting is a simple and stylish art Warli painting in wall form. The regular geometrical shapes: circles, triangles, lines, and squares, are commonly used in these paintings. These shapes represent different natural elements, such as trees, mountains, houses, etc. and the whole painting is drawn in only one colour. But sometimes, the use of two different colours can be seen. These Warli painting designs follow some rhythmic patterns.

How to draw Warli painting

A unique technique to draw humans in Warli painting is first to draw an X, then join the edges of both ends. It will make the body of the human. Then draw a circle for the head. By using straight lines, draw the hands and legs of the human. Then colour the human body with the same colour. Then repeat this pattern to create a beautiful Warli painting design.

Warli painting images

Using geometrical shapes, you can create your Warli painting design!!!

Mandala Art

Answer:

Mandala art is one of the most famous arts in India. Many traditions believe that Mandala is the symbolic representation of the universe.

Mandala art is one type of pattern art. Mandala art follows a particular pattern in a circular shape. This art is used in science to explain various scientific terms.

Colourful mandala art

Mandala is as follows – first, draw one circle. Then draw another circle around that middle circle. Draw any one shape between these two circles, and in the same manner, go around the whole circle drawing that one shape in the right place. Similar way, we can draw as many circles with different designs. After completing this Mandala, we can colour it.

How to draw mandala art

Mandala follows the rotational symmetry. If we rotate the mandala design in any direction, it will remain the same.

Rotational symmetry in mandala art

Mandala follows vertical line as well as horizontal line symmetry.

Vertical and Horizontal symmetry in mandala art

2D Shapes

Question 1:

Write Down What Shapes You Will Use for the Following Objects to Draw a Warli Painting.
Head – ______________
Legs – ______________
Hands – ______________
Upper Part of the Human Body – ______________
Mountains – ______________
Sun – ______________
House – ______________
Trunk of the Tree – ______________
Lower Part of the Human Body – ______________

Answer 1:

The correct answer is:
Head – Circle
Legs – Lines
Hands – Lines
The upper part of the human body is – Triangle upward down
Mountains – Triangles
Sun – Circle
House – Lines, Triangle and rectangles
The trunk of the Tree–Lines
The lower part of the human body – The triangle

Pattern

Question 2:

Observe the Following Pattern and Complete It.

Incomplete warli painting

Answer 2:

In the given pattern, the hand position of humans has changed alternatively. Follow the same pattern and complete the sequence. The finished pattern looks like this:

complete warli painting

Question 3:

Observe the Following Pattern and Complete It.

Incomplete warli painting

Answer 3:The completed pattern looks like this:

complete warli painting

2D Shapes in Pattern

Question 4:

Count the Following Shapes in the Given Pattern.

warli painting

Number of Circles = ______________
Number of Triangles = ______________

Answer 3:

The correct answer is:
Number of circles = 14
Number of triangles = 18

Counting Numbers

Question 5:

Colour the Given Mandala With the Given Numbers.

1 – Yellow 4 – Orange 2 – Sky Blue 5 – Red 3 – Green 6 – Blue

Mandala art

Answer 5:

After colouring, the Mandala looks like this:

Colourful mandala art

Symmetry

Question 6:

The Mandala Follows Symmetry. Complete the Following Half-Given Mandala by Drawing the Pattern Given in the Half Circles as It Is and Then Colouring It.

Incomplete mandala art

Answer 6:

The completed Mandala will look like this:

complete mandala art

Question 7:

In the Following Mandala, One Part Is Coloured. Complete the Remaining Mandala as It Is.

Incomplete mandala art

Answer 7:The completed Mandala will look like this:

Complete mandala art
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us