Plants Around Us - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Plants Around Us

  • We can see varieties of plants in the surroundings.
  • Broadly plants around us can be categorised into herbs, shrubs, trees, creepers and climbers.
  • Roots, stems, leaves, flowers and fruits are different parts of a plant’s body.
  • Plants grow in different places, like deserts, mountains, ponds, coastal areas and plains etc.
  • Plants adapt according to the place they are found in. The plants found in different habitats differ in their characteristics.

Types and Parts of a Plant

Question 1:

What Are Thorns? Give Examples.

Answer:

  • Spines in plants are also called thorns.
  • They can be found at the tip of leaves or on the stem.
  • Example: Rose, bougainvillea.
Plants Around Us

Question 2:

Why Do the Roots and Shoots of a Plant Grow in Opposite Directions?

Answer:

  • The roots of plants are geotropic, i.e. they grow towards gravity.
  • The shoots of the plants are phototrophic, i.e. they grow towards the light.
  • Hence, they grow in opposite directions.

Question 3:

What Is the Function of Stomata?

Answer:

  • Stomata are tiny pores that are present on the leaves.
  • Stomata help in gaseous exchange in plants.

Question 4:

What Are Parasitic Plants?

Answer:

  • Plants that depend on other organisms for food are called parasitic plants.
  • Examples: Pitcher plant and venus fly trap.

Question 5:

Write Some Features of the Banyan Tree.

Answer:

  • Banyan trees grow on plains.
  • These trees attain a huge size.
  • They develop hanging roots or prop roots for additional support.
  • The leaves of a banyan tree are glossy, leathery and blunt.
  • The banyan tree is worshipped in some parts of India and Nepal.
Types and Parts of a plant

Plant Habitat

Question 1:

Write Four Characteristics of Aquatic Plants. Give Two Examples.

Answer:

  • Aquatic plants either remain submerged or float on the water body.
  • The leaves are coated with a wax-like substance, allowing them to stay dry.
  • The stems of these plants are soft and flexible.
  • Two examples of aquatic plants are lotus and water lily.

Question 2:

How Do Cactus Plants Survive in Hot Deserts?

Answer:

  • The Cactus plant is adapted to grow and survive in deserts.
  • Leaves in cacti are modified to spines, allowing the plant to reduce water loss.
  • The stomata are sunken and hence not exposed to the sun’s heat.
  • They have a tap root system penetrating deep into the soil to absorb water.

Question 3:

What Is Coniferous Forest?

Answer:

  • The forests that mainly comprise cone-shaped trees are called conifers.
  • Coniferous forests are mainly found in the mountains.
  • Oak and maples are some examples of conical-shaped crowns.
  • Their cone shape is an adaptation to survive during the snowfall in winter.
    Their sloppy shape does not allow the snow to stay on the crowns of trees.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us