Properties of Light - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Properties of Light

  • Light is a form of energy that helps us see things around us.
  • Luminous objects emit light, and non-luminous objects do not emit light.
  • The three phenomenons of light observed in our daily life are reflection, refraction and dispersion.
  • Objects can be categorised into three types depending on their interaction with light energy—transparent, translucent and opaque.
  • A shadow always forms opposite to the light source. Every object makes shadows in the presence of sunlight.
  • In this concept, we will study some properties of light.

Sources and Properties of Light

Question 1:

Explain Why Light Can Travel in Vacuum but Not Sound.

Answer:

  • Light and sound energy are sources of energy that propagate as waves.
  • Light energy does not require a medium to propagate, but sound energy needs a medium to propagate.
  • So, light can travel in a vacuum, but sound cannot.

Question 2:

Is Water More Opaque Than Air?

Answer:

  • Yes, water is opaquer than air because it is optically denser than air.
  • It means that the speed of light is higher in the air than in the water.

Question 3:

What Is Refraction?

Answer:

  • The bending of light rays when they travel from one medium to another is called refraction.
  • It happens because the speed of light is different in different media.
Properties of light

Question 4:

What Is a Lens, and How Many Types of Lens Are There?

Answer:

A lens is an optical device made of transparent materials like glass that refracts light rays.
It can focus light to form an image.

Lenses can be categorised into two types—

  • Concave lens: A concave lens is curved from both sides, thinner at the centre and thicker at the edges.
  • Convex lens: A biconvex lens is curved from both sides but thicker at the centre and thinner at the edges.
How many types of lense

Question 5:

Why Does a Rose Look Red in the Light of All the Colours?

Answer:

  • A rose is an opaque object.
  • It absorbs all light colours exc

Question 6:

What Is a Rainbow?

Answer:

  • A rainbow is a multicolour arc that forms due to light dispersion through water vapours.
  • A rainbow usually appears in the sky after rainfall.
  • The colours in a rainbow are visible in the following sequence—violet-indigo-blue-green-yellow-orange-red, in short, VIBGYOR.
What is rainbow

Human Eye

Question 1:

Mention the Difference Between Rod and Cone Cells?

Answer:

The differences between rod and cone cells are as follows—

Rod cells Cone cells
Rod cells are more in number. Cone cells are fewer in number than rod cells.
Do not give colour vision. Responsible for colour vision.
Present at the edges of the retina. Present at the periphery of the retina.
Human eye

Question 2:

What Are Rhodopsin and Iodopsin?

Answer:

  • Both rhodopsin and iodopsin are pigments that are present in the human eye.
  • Rhodopsin is the pigment in rod cells, and iodopsin is the pigment in cone cells.
  • The lack of these pigments causes night blindness.

Effects of Light

Question 1:

Do Shadows Change Throughout the Day?

Answer:

  • Yes, shadows change throughout the day.
  • The length of a shadow decreases from morning to afternoon and increases in the evening.

Question 2:

What Are the Properties of Shadow?

Answer:

The properties of a shadow are as follows:

  • A shadow is always formed on the opposite side of the light source.
  • A shadow is always black.
  • The position of the shadow changes with the position of the light source.
  • The size of the shadow depends on the distance between the object and the light source.
  • As distance decreases, the size of the shadow increases.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us