Properties of Matter | Science for Kids - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Properties of Matter - Science

  • A substance made up of atoms that have a mass and occupy space is called matter.
  • Matter can exist in three forms, i.e. solid, liquid, gas.
  • Atoms are the fundamental structures of matter that combine to form molecules. These atoms cannot be further broken into smaller particles.
  • All states of matter have different properties and are interconvertible.

Atoms and Molecules

Question 1:

What Are Atoms? Why Are They Called the Basic Structures of Matter?

Answer:

  • Atoms are the smallest indivisible parts of matter.
  • Atoms are elementary particles which come together to form molecules which combine to form matter.
  • Since an atom cannot be divided further into small particles, it is called the basic structure of matter.
what are atoms

Question 2:

Does the Atom or the Molecule of a Particular Matter Have Its Own Colour?

Answer:

  • Atom or molecule does not reflect a visible light that the eyes can see.
  • We cannot see the colour of a single atom or molecule, because it is too faint to be noticed by the eyes.
  • Hence it can be concluded that they do not have a specific colour.
what is a molecule

Question 3:

Why Do Oil and Water Not Mix?

Answer:

  • For any liquid to dissolve in water, it should be capable of breaking the bonds between the atoms of a water molecule.
  • This cannot be done by the fat or oil molecules found in oil; hence it does not dissolve in water.
why do oil and water not mix

Question 4:

Aluminium and Iron Are Both Metals. 1 kg of Aluminium Needs More Space Than 1 kg of Iron. Why So?

Answer:

  • Iron occupies less space than aluminium as the molecules of iron metal are compactly packed, making iron dense.
  • In the case of aluminium, the molecules are loosely packed. Hence, they occupy more space as compared to iron molecules.

Three States of Matter

Question 1:

Why a Solid Object Makes Noise on the Impact of Another Solid Object?

Answer:

  • Sound waves are produced as a result of vibrations in any object.
  • As the solid object collides with another solid object, the atoms start vibrating, which produces sound.
metals are sonorous

Question 2:

Why Does the Air Form Bubbles Inside the Water?

Answer:

Air is soluble in water. But when the amount of gas dissolved in the water exceeds its limit, the air molecules start aggregating, forming air bubbles.

Gases form air bubbles

Solid Liquid Gas

Question 1:

LPG and Kerosene Are Fuels; Why Do We Use LPG in Metal Cylinders While Kerosene Can Be Kept in Closed Containers?

Answer:

  • LPG and kerosene are both highly inflammable fuels.
  • It is possible to safely handle LPG (Liquefied Petroleum Gas) when it is in liquid form. But to store it in liquid form, high pressure must be maintained; hence it is stored in metal cylinders.
  • There is no such requirement for kerosene; hence it can be stored in any plastic container.
fuel used for cooking

Question 2:

Is Plasma a State of Matter? How Is It Formed, and Where Is It Used?

Answer:

  • Yes, plasma is the fourth state of matter.
  • Plasma is formed on heating, the gas at a very high-temperature
  • Plasma is used in fluorescent lights, neon lights and LED screens.
is plasma a state of matter

Question 3:

What Is Dry Ice? How Is It Different From Regular Ice?

Answer:

  • Dry ice is the solid carbon dioxide stored at extremely low temperatures.
  • When it comes to normal temperature, this dry ice directly converts into carbon dioxide gas, unlike regular ice. Hence it is called dry ice.
what is dry ice

Question 4:

Solid Water Can Be Changed Into Liquid or Gas and Again Into Solid Ice. But a Baked Cake Cannot Be Separated Into Flour, Water and Other Ingredients. Why?

Answer:

  • Solid water can be changed into liquid or gas as it is a change which does not change the properties of water permanently; hence it can be reversed.
  • In the case of baking cake, the properties of ingredients change permanently and cannot be reversed in any condition.
permanent change
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us