Reproduction in Plants Class 5 SCIENCE - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Reproduction in Plants for Class 5 Science

  • Plants are the ultimate producers and an essential component of our environment.
  • They are non-motile living organisms. Reproduction in plants is necessary for the continuity of plant species on Earth.
  • Plants reproduce to produce offspring and continue their species on Earth.
  • They perform both asexual and sexual modes of reproduction.
GreetingCard

Modes of Reproduction

Question 1:

How Is the Stem Capable of Producing a New Root and Shoot System During the Process of Layering?

Answer:

  • The stem has nodes. These nodes have cells that can form root and shoot systems if suitable conditions prevail.
  • While layering, these nodes are covered with soil which initiates the development of the root system. Once the root system is established, the shoots start developing.
GreetingCard

Question 2:

What Is Horticulture? How Is Grafting Useful in Horticulture?

Answer:

  • The branch of agriculture that deals with the production of flower and fruit-bearing plants are called horticulture.
  • Grafting helps in growing plants with desired properties.

For example, there are around 1500 varieties of mango present in India. It is a result of horticultural practices.

Also, one can see different coloured roses apart from the usual red and pink ones. It is also a result of horticulture.

Question 3:

What Is Fragmentation? Comment About the Genetic Makeup of Individuals Formed by Fragmentation.

Answer:

  • Fragmentation is a type of asexual reproduction in which the mature organism splits to form multiple individuals.
  • Asexual reproduction does not involve any gamete formation or fusion.
  • Therefore, the individuals produced are genetically similar.
GreetingCard

Question 4:

Give an Example of an Organism That Reproduces by Budding Other Than Yeast.

Answer:

  • Hydra reproduces by budding.
  • It is a simple freshwater animal.
GreetingCard

Question 5:

How Is Pollen Different From an Ovule?

Answer:

  • Pollen is a male gamete, whereas ovule is a female gamete.
  • It is covered with a hard external layer made of sporopollenin, whereas the ovule does not have any such layer.
  • Pollen is transferred from anther to stigma, whereas the ovule remains stationary.

Parts of a Flower and Pollination

Question 1:

What Is Anemophily?

Answer:

The transfer of pollen by air is called anemophily.

GreetingCard

Question 2:

Do Bats Help in Pollination? If Yes, Give Examples.

Answer:

Yes, like other animals and birds, bats play a significant role in pollination. The plants which are pollinated by bats are guava and Morning Glory.

Question 3:

How Is Stigma Adapted for Receiving Pollen?

Answer:

  • The stigma has a hairy platform that traps the pollen.
  • Also, it produces a sticky substance that allows the pollen to stick to the stigma.

Question 4:

What Is Hydrophily? State Examples.

Answer:

The transfer of pollen by means of water is called hydrophily. Examples of plants adapted for hydrophily are coconut, lotus, water lily, etc.

Question 5:

What Is Entomophily? State the Characteristics of Flowers Adapted for Entomophily.

Answer:

The transfer of pollen by insects is called entomophily. The characteristics of flowers adapted for entomophily are as follows—

  • They are brightly coloured to attract insects.
  • They produce sweet-scented nectar, which provides them with a characteristic smell.

Question 6:

What Is Gymnosperm? Give Examples of Gymnosperms.

Answer:

The plants which produce cones instead of flowers are called gymnosperms.

They are also called plants with naked seeds as they are not enclosed in flowers, unlike angiosperms.

Examples: Cycas, Pinus

GreetingCard

Parts of a Seed, Its Types and Dispersal

Question 1:

Gravity Plays a Role in Seed Dispersal. Explain With an Example.

Answer:

  • Gravity attracts all objects towards themselves.
  • Fruits fall on the ground and burst open due to gravity.
  • The falling of fruits on the ground brings the seeds to contact with the soil, helping grow new plants.

Question 2:

How Are the Seeds of the Neem Plant Dispersed?

Answer:

  • Birds are attracted to the fruits of the neem plant.
  • The seeds of neem are then dispersed with the faeces of birds.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us