Role of Women in Society for Class 4 EVS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Role of Women in Society for Class 4 EVS

  • India has many self-empowered women who make the country proud in different fields.
  • Lack of education in the past hindered women's growth and development as individuals in society.
  • Education at present has made the role of women in society significant, which has increased the participation of women in every field.
  • In some areas, women are still lagging due to social and cultural norms.
  • Many non-governmental and government agencies are working closely in villages with people from the low-income group and educating them about the importance of equality and women empowerment.
Role of Women in Society

Famous Women of India

Question 1:

Write About an Indian Woman Who Has Significant Achievements in the Field of Literature?

Answer :

  • Jhumpa Lahiri is an American author of Indian origin.
  • Her full name is Nilanjana Sudeshna Lahiri.
  • Her notable literary works include The Namesake, Unaccustomed Earth, and The Lowland.
  • Apart from writing in English, she also writes in Italian.
  • She won the Pulitzer in 2000 for her notable literary work 'Interpreter of Maladies.'
Jhumpa Lahiri

Question 2:

Who Is Arunima Sinha?

Answer :

  • Arunima Sinha is a physically disabled woman known for tracing Mount Everest in 2013.
  • She is the first woman amputee from India who climbed Everest.
Who Is Arunima Sinha?

Question 3:

Who Was Savitribai Phule?

Answer :

  • Savitribai Phule was a social worker from Maharashtra who played a crucial role in India's feminist movement.
  • She also worked on gender-based discrimination in society and empowered women.
  • She opened the first Indian girls' school in Pune along with her husband.
  • She was a teacher by profession and used to teach girls. She opposed Sati and supported widow remarriage.
Who Was Savitribai Phule?

Question 4:

Who Was Ahilyabai Holkar?

Answer :

  • Ahilyabai Holkar was the queen of the Maratha kingdom.
  • She established the Holkar dynasty in Maharashtra.
  • She was a social reformer who campaigned against child marriage and supported widow remarriage.
Who Was Ahilyabai Holkar?

Question 5:

Who Was Begum Rokea?

Answer :

  • Begum Rokea was a social reformer, an educationist, a writer and a pioneer of the feminist movement in British India from Bengal.
  • She established schools for girls and motivated them to stay informed and educated.
  • She wrote a few novels: Matichur, Sultana's dream, and Abarodhbashini.
Who Was Begum Rokea?

Question 6:

Who Was the First Female Engineer in India?

Answer :

  • Ayyalasomayajula Lalitha was the first female engineer in India.
  • She was born and brought up in Chennai.
  • After graduating in electrical engineering, she worked in many eminent engineering firms in India.
  • She was the first Indian female who was part of the International Conference of Women Engineers and Scientists.

Question 7:

Who Was the First Indian Woman to Swim Across the English Channel?

Answer :

  • Arati Gupta Saha was the first Indian woman to swim across the English Channel.
  • In 1960 the government of India awarded her with the Padma Shri title, the highest civilian award in India.
Arati Gupta

Question 8:

Who Was Asima Chatterjee?

Answer :

  • Asima Chatterjee was a notable Indian female chemist who did many research works on different chemicals.
  • She developed anti-epileptic and anti-malarial drugs.

Question 9:

Who Was the First Female Commercial Pilot in India?

Answer :

  • Prem Mathur was the first female commercial pilot in India.
  • Although she received the commercial pilot licence, being a female was rejected by many Indian airline companies.
  • She worked as a co-pilot for Deccan Airlines and worked as a private pilot. Later she joined Indian airlines as a captain.

Question 10:

Who Was the First Indian Female Army Officer?

Answer :

  • Priya Jhingan was the first female Indian army officer.
  • She joined the army training on a special request to a chief army officer.
  • She has an interest in adventure sports and has participated in television shows based on adventure sports.
Priya Jhingan

Question 11:

Who Was Cornelia Sorabji?

Answer :

  • Cornelia Sorabji was the first female Indian lawyer.
  • She was the first female graduate from Bombay University who studied law at Oxford University.
  • Apart from being a lawyer, she was a progressive lady and a social reformer.

Question 12:

Who Is Deepa Malik?

Answer :

  • Deepa Malik is a disabled female Indian athlete.
  • She is the first Indian disabled woman to receive a medal in the Paralympic Games.
  • She won a silver medal in the shot put at the 2016 Paralympic Games.
Who Is Deepa Malik?

Women’s Empowerment in India

Question 1:

What Things Can Lead to Women’s Empowerment in Society?

Answer :

  • Education, motivation and financial stability make women empowered.
  • Education allows a woman to think from a broad perspective and in different areas. Also, it helps and makes women free to express their ideas and thoughts.
  • The eradication of superstitious practices and male-dominated societal rituals would also help in women's empowerment to a great extent.

Question 2:

What Kind of Professional Paths Are Women Choosing Now?

Answer :

  • Women are doing business, making their own companies.
  • In the cities, many women have chosen offbeat jobs like driving buses or auto rickshaws and e-rickshaws.
  • Nowadays, women are also running food trucks and food stalls.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us