Seasons of the year for class 3 science - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Seasons of the Year for Class 3 Science

  • The changes in the conditions of our surroundings, such as air, temperature, humidity, etc., are called weather. The weather in any area changes very frequently.
  • Weather conditions prevailing in a place for a long time determine the climate of a place.
  • As per the different climatic conditions, we observe the onset of different seasons. Spring, summer, monsoon, autumn and winter are major seasons in India.
  • Animals and plants show various changes based on the climate to survive in the changing atmospheric factors.
Seasons of the Year

Facts About Weather

Question 1:

Why Does the Weather Change Many Times During the Day?

Answer:

  • Weather changes daily due to wind currents, humidity, temperature and water cycle.
  • Whereas seasonal changes occur because of the revolution of Earth around the Sun.
Facts about weather

Question 2:

The Thermometer That We Use for Measuring the Air Temperature Contains Mercury. Why Not Any Other Substance Used Instead of Mercury?

Answer:

  • The thermometer is a device used to measure the degree of hotness or coldness of an object, body or place.
  • A clinical thermometer is used for measuring the body's temperature, whereas a laboratory thermometer is used to measure the temperature of the surroundings.
  • Mercury is the only metal that remains in liquid at room temperature.
  • It can contract or expand with the slightest change in the temperature; hence used mostly.
clinical thermometer

Question 3:

Why Is the Weather in the Mountain Area Colder Than in the Area Near the Sea?

Answer:

  • As we move to the heights, the air density decreases, leading to a fall in the concentration of gases in the air.
  • A decrease in the amount of carbon dioxide leads to a fall in temperature as it plays a prominent role in absorbing the Sun’s heat and maintaining an optimum temperature.
variation of Change in climate with altitude

Question 4:

What Causes Thunder in Rainy Clouds?

Answer:

  • We see huge lightning due to the collision of big rainy clouds with each other.
  • When this light travels towards Earth, it passes through the clouds, creating a path amidst the atmosphere or air.
  • It takes place very quickly. This sudden expansion of air leads to the production of loud noise, which we hear as thunder.
what causes Thunder

Question 5:

What Do You Understand About the Elements of Weather?

Answer:

The atmospheric factors that act together to influence the weather of a place are called elements of weather. They are temperature, sunlight, humidity, rainfall, wind currents, atmospheric pressure and cloudiness.

Seasons in a Year

Question 1:

Why Are the Festivals in Many Places Mainly Linked With Different Seasons?

Answer:

  • India is an agricultural country.
  • Farmers depended solely on nature for agriculture, which gradually shifted to artificial resources.
  • Since most farmers started celebrating the crucial climate changes for good agricultural yield celebrating such festivals gradually became a tradition.
  • For example, festivals like Teej mark the onset of the sowing of crops, and Holi marks the beginning of harvest time.
Agriculture

Question 2:

When There Is Summer in India, It’s Wintertime in Australia. Explain How?

Answer:

  • India is situated in the northern hemisphere (half part) of Earth. At the same time, Australia is located in the southern (half part) of Earth.
  • Earth revolves around the Sun in an oval orbit. In January, Earth is very near to the Sun. During this time, the northern half of Earth is tilted towards the Sun and the southern half is tilted away from the Sun.
  • So, when there is summer in India, it is wintertime in Australia and vice versa.

Question 3:

The Spring Season Is Called the Transition Phase of the Year. Why?

Answer:

  • The spring season is marked by the features of the preceding winter season and provides glimpses of the summer season to come.
  • It is the time when the day and night become equal in length.
  • Hence it is considered the transition phase of the year.

Question 4:

Why Do Some Animals Change Their Skin Colour When the Season Changes?

Answer:

Some animal show changes in skin colour due to the following reasons:

  • Due to changes in the shade of vegetation, they change skin colour so they can camouflage well.
  • For managing the body heat, light colours reflect most of the light appropriate for summers, whereas dark skin coat is favourable for winters
  • Due to the mating season, some animals change their fur colour to become noticeable.

Question 5:

Why Do We See Huge Numbers of Snails, Earthworms, Centipedes, etc., After It Rains Two or Three Times?

Answer:

  • Snails, earthworms, and centipedes are animals which live in the soil.
  • They hide themselves in the soil to keep their body moist and avoid the heat outside.
  • Once it rains, the weather becomes suitable for them to come out as it is humid. Also, the filling of burrows with water forces them to come out of the soil.
Snail
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us