Special Needs Children for Class 4 EVS - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Special Needs Children for Class 4 EVS

  • Children who suffer from locomotory or mental disabilities are called special children.
  • Some of these children have severe learning issues for which special schools are made.
  • Teachers use different tools and techniques to teach special kids.
  • Raising a special child is quite a challenging task for parents.
  • Apart from schools, many non-governmental organisations drive different course modules for the learning and development of special children.
Special Needs Children

Equipment for Disabled Persons

Question 1:

Who Invented the Braille System?

Answer :

  • The braille system was invented by Louis braille, a visionary French educator.
  • He was visually impaired but excellent in his studies, for which he received scholarships from the French government.
Who Invented the Braille System?

Question 2:

Why Do Blind People Use White Coloured Sticks for Support?

Answer :

Blind people use white coloured sticks for support on busy roads because the white colour reflects light efficiently, making it noticeable.

Equipments for disabled person

Question 3:

What Is a Tactile Sensor?

Answer :

  • Tactile means something related to skin or touch.
  • Visually impaired people use tactile sensors.
  • A very common tactile sensor is the touchscreen on our smartphones.
  • Through the touch sensation, blind people can feel the raised dots of a braille system.
Tactile Sensor

Question 4:

What Are the Side Effects of Using a Crutch?

Answer :

Using a crutch may cause many side effects -

  • Joint pain in hands and waist.
  • Pain in underarms.
  • Sores in arms.
  • Sudden falls that may sometimes lead to bone injuries.
  • Prolonged use of a crutch can cause stiffness in the body.
Crutch for walking

Question 5:

What Kind of Materials Are Used to Make Prosthetic Limbs?

Answer :

  • Mostly titanium rods and plates are used to make prosthetic limbs.
  • For better movement, some prosthetic limbs are made with silicone.
  • Apart from these two materials, resins, aluminium and plastic or fibre materials are also used to make prosthetic limbs.
Prosthetic Limbs

Question 6:

What Is Sign Language?

Answer :

  • Sign language is a method of conveying messages, emotions or thoughts using hand gestures or actions.
  • Sign languages are used by deaf and dumb people, as they cannot speak and hear.
  • There are a total of 300 sign languages.
  • Communication with the help of sign language is efficient when both the people communicating know about it.
What Is Sign Language?

Education of Children With Special Needs

Question 1:

What Is Autism?

Answer :

  • Autism is a neurological and developmental disorder that occurs in children.
  • Autistic children cannot read, write and understand learning concepts like normal children.
  • Due to improper brain development, they can not socialise with other kids and shows repetitive behavioural patterns.

Question 2:

What Is Dyslexia? Enlist a Few Symptoms of Dyslexia.

Answer :

Dyslexia also called reading disability, is a learning disorder caused due to poor development of some areas of the brain. A few symptoms of dyslexia are:

  • Inability to learn new things or learn them at a very slow pace.
  • Delayed speech.
  • Inability to follow multiple instructions at a time.
  • Improper sentence framing and spelling errors.
  • Inability to identify different colours.
What Is Dyslexia?

Question 3:

What Is ADHD?

Answer :

  • The full form of ADHD is Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
  • It is a neurodevelopmental disorder.
  • The common symptoms are hyperactivity, impulsive behaviour, and emotional issues.
  • It can be handled and made better by regular monitoring, medication and routine changes.

Question 4:

What Is Dwarfism?

Answer :

  • Dwarfism is a deficiency disease that hinders body growth.
  • A person suffering from dwarfism would not grow more than 4 feet in height.
  • It is a medical condition which affects the body physically though the mental state of dwarf individuals is like a normal person.
What Is Dwarfism?

Question 5:

What Kind of Tools Are Used to Teach a Dyslexic Child?

Answer :

The following tools can be used to teach a dyslexic student:

  • Cowriter This helps to correct spelling and phonics.
  • Audiobook resources These help dyslexic students practice reading stories and poems.
  • Spelling books These help dyslexic students practice spelling as much as possible.
  • Digital apps for memory skills and sequencing A dyslexic child cannot process multiple instructions together. These apps help them sequence the instructions properly and sharpen memory.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us