Facts about the solar system for class 3 science - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Facts About the Solar System for Class 3 Science

  • We live on the planet Earth, the part of the solar system that comprises the Sun and other planets.
  • The solar system is a part of a more extensive planetary system called the Milky Way Galaxy.
  • There are numerous planetary systems in the galaxy. The assemblage of many such galaxies is called the universe.
  • The solar system
  • Some planets are made of solid mass, while others are giant spheres of gases and ice.
  • Besides the planets, the solar system also contains many celestial objects such as asteroids, meteors, comets, etc.

Earth, Sun and Moon

Question 1:

What Will Happen to Earth if the Sun Disappears Suddenly From Space?

Answer:

  • If the Sun disappears suddenly from space, it will lead to complete darkness on Earth.
  • Sunlight is necessary to maintain an optimum temperature on Earth for the continuity of life, which would not be possible without the Sun.

Question 2:

Despite Being the Most Significant Object in the Solar System, the Sun Cannot Control Earth’s Tides As the Moon Does. Why?

Answer:

  • Yes, the Sun is the biggest, has the strongest gravitational force, and controls the orbits of every object in the solar system.
  • But the distance between Sun and Earth varies considerably compared to the Moon. The gravitational force varies with the distance between two celestial bodies.
  • Since Moon is closer to the Earth, its gravity plays a significant role in the formation of tides and waves on Earth.
Earth sun and moon

Inner planets

Question 1:

The Four Inner Planets of the Solar System Are Solids and Smaller in Size. Why?

Answer:

  • The inner planets are closer to the Sun.
  • The materials which can survive in the extreme heat produced by Sun combine to form the inner planets, and most of them are metals and rocks.
  • This aggregation of metals and rocks makes the inner planet smaller and rocky.
Inner Planets

Question 2:

Why Are There Fewer or No Moons for the Inner Planets?

Answer:

  • The inner planets are smaller and denser than all the planets in the solar system.
  • Thus they do not have enough gravitational force to attract any celestial body or a Moon. Hence they have significantly less or no moon.
Terrestrial Planets

Question 3:

Why Is Mars Called the ‘Red Planet’?

Answer:

  • The soil on mars is very rich in rust due to the presence of iron in the soil.
  • This large amount of rust in the soil gives it its characteristic red colour.
Surface of Mars

Outer planets

Question 1:

Why Does Uranus Rotate Sideways?

Answer:

Uranus is the only planet that rotates sideways. It is possible due to the impact of the collision between Uranus and an Earth-like celestial body in space.

Uranus

Question 2:

The Planets Are in a Ball Shape. Explain Why.

Answer:

  • Planets are spherical due to gravity.
  • Gravity attracts objects equally from all directions.
  • Due to this uniform aggregation of mass, planets got their spherical shape.

Celestial Bodies

Question 1:

Explain Why the Asteroids Are Not Spherical Like the Planets.

Answer:

  • Asteroids are smaller (a few inches to a few kilometres in diameter) irregular objects that revolve around the Sun.
  • They do not have a liquid core like planets and lack gravity.
  • Due to the lack of gravity, they cannot pull material from the surroundings uniformly and hence do not attain a spherical shape.
Celestial Bodies

Question 2:

What Is a Meteor Shower? Explain Why Meteors Rarely Reach the Earth’s Surface.

Answer:

  • The meteor shower is a celestial phenomenon characterised by the appearance of many meteors together in the sky, originating from one point in the sky.
  • Meteors are of small size and get burned up completely while crossing the Earth's atmosphere.
  • Only huge-sized meteors can sustain through the atmospheric heat and reach the surface of the Earth, which is rare.
Meteor and Meteorites
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us