Transport and Communication - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Transport and Communication

  • Transportation is required to travel and send materials from one place to another.
  • There are three modes of transportation: land, air, and water.
  • The vehicles used for each mode of transport are unique and different.
  • People communicate with each other to give information and share ideas and feelings.
  • Communication can be done via talking over the phone, writing letters, typing messages or emails, and many other ways.
  • This concept will introduce you to some unique facts about transport and communication.
  Transport and communication

Different Modes of Transport

Question 1:

Why Are School Buses Painted Yellow Color?

Answer:

  • A yellow object is easily noticeable from a distance.
  • The yellow colour allows the school bus to be identified easily in traffic.
different modes Transport

Question 2:

Why Are Road Rollers Used on the Roads?

Answer:

  • Road rollers are engineering vehicles. They are used to smoothen the roads and make roads easy to drive.
  • They are heavy vehicles and help to press the tar, gravel, and sand properly on the road.
Road Roller

Question 3:

How Do Ships Navigate in Oceans?

Answer:

  • Ships sailing through the water can navigate in the ocean by identifying directions.
  • Compasses are used for identifying directions in the sea as there are no identifiable objects around.
Navigation in sea

Question 4:

Some Roads Are Open for Two-Way Traffic, but Some Are Only for One-Way. Why?

Answer:

  • Two-way roads are used for connecting long distances. These are broader roads.
  • But when the roads are narrow, with more traffic at specific points, the roads are used for one-way traffic.
  • One-way roads help in decreasing the chances of accidents in crowded areas.
road transport

Question 5:

Why Do We See Fewer Wheels in a Car but More in Trucks or Lorries?

Answer:

  • Cars are to transport fewer people from one place to another place.
  • These are built to carry lightweight materials. That is why cars are smaller and can have only four wheels.
  • On the other hand, trucks and lorries are built to carry heavy loads such as heavy machines, tons of sand or rocks, etc.
  • They run long distances. Therefore, the truck has more than four wheels so that the pressure of the load gets distributed and the truck or lorry can move smoothly.
means of land transport

Different Modes of Communication

Question 1:

What Is the Importance of Postage Stamps?

Answer:

  • We need to stick postal stamps on letters before sending them.
  • This stamp is the recognition of the postal fee we pay.
  • Paying a postal fee is necessary for using postal services.
means of land transport

Question 2:

What Are the Differences Between Communicating via Smartphone and Radio?

Answer:

Smartphone Radio
1. You can send and receive the message. 1. You can receive the message only.
2. You can speak, listen, text, or video-chat on it. 2. You can listen to recorded or live news on it.
3. You need to pay for the services.
means of land transport
3. It is free to use.
means of land transport

Question 3:

Where Do We Get Sports Updates?

Answer:

  • We can get sports updates by reading newspapers
  • Newspapers publish a particular column that covers both international and national sports news.
  • We can also listen to sports news on the radio and check live updates on sports on television.
means of land transport

Question 4:

How Is the Metro Rail Different From the Regular Rail System?

Answer:

  • The metro rail is a comparatively new technology for transport in India.
  • Metro trains have unique tracks different from other trains.
  • Being one of the fastest ways of transport this is the more frequent option used by people in cities.
  • On the other hand, both local and express trains share the same tracks.
  • These trains commute less frequently compared to metro trains.
rail transport

Question 5:

How Do We Communicate Without Speaking?

Answer:

  • Yes, we can communicate without speaking.
  • We can communicate with sign language, hand gestures, and facial expressions.
sign language
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us