Types of Fuels - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Types of Fuels and Their Formation

  • Anything which burns to produce energy is called fuel.
  • Fuel needs oxygen to burn.
  • The heat produced by burning 1 kg of a fuel is called its calorific value.
  • Different types of fuels are used around us.
  • Some common examples are petrol, diesel and CNG used for running vehicles and LPG used for cooking food.
  • Fuels are non-renewable resources and hence should be used judiciously.

Uses of Fuel

Question 1:

Keeping a Burning Coal Sigri Out of the Room While Sleeping Is Suggested. What Do You Think Is the Reason Behind It?

Answer:

  • Burning coal produced the gas carbon monoxide.
  • This gas can lead to death if the room is not ventilated properly.

Question 2:

Keeping a Burning Coal Sigri Out of the Room While Sleeping Is Suggested. What Do You Think Is the Reason Behind It?

Answer:

The fuels found in a solid state at room temperature are called solid fuels.

Example: Wood, charcoal, cow dung.

What Is Solid Fuel

Question 3:

State the Disadvantages of Using Solid Fuels.

Answer:

The disadvantages of solid fuels are as follows:

  • High ignition temperature.
  • Production of ash.
  • Difficult to store and transport.
  • Prone to weather conditions.
Types of Fuel

Question 4:

State the Disadvantages of Using Liquid Fuels.

Answer:

  • The disadvantages of liquid fuels are as follows:
  • They are costly.
  • They are highly combustible; hence there are risks of fire hazards.
  • They cannot be used without using specific equipment.
advantages of Using Liquid Fuels

Question 5:

Why Rubbing Matchstick on a Rough Surface Leads to Its Burning?

Answer:

  • The rubbing of a matchstick on a rough surface leads to heat production.
  • This heat is sufficient to reach the ignition temperature required for burning the chemical on the tip of the matchstick, and it starts burning.
Matchstick

Question 6:

What Is Fractional Distillation? Why Is Fractional Distillation Used to Purify Petroleum?

Answer:

  • The method of purifying a liquid mixture of components with different boiling points is called fractional distillation.
  • The contents of the petroleum have different boiling points.
  • They evaporate at different temperatures; hence they can be collected or separated by fractional distillation.

Question 7:

Why Should Firewood Not Be Used as Fuel Regularly?

Answer:

  • Firewood is a solid fuel.
  • It does not have an optimum ignition temperature and produces a large amount of carbon dioxide.
  • The smoke produced is also harmful to the eyes and may damage them in the long run.

Question 8:

What Is Nuclear Fuel? Why Is It Used Only Under Specific Circumstances? Can It Be Used in Daily Life?

Answer:

  • Reactive elements like uranium and thorium are used to produce energy on a large scale and are called nuclear fuels.
  • These fuels cannot be used in daily life as they produce enormous amounts of energy.
  • Moreover, they require specific conditions and instruments for the production of energy.

Question 9:

What Are Fossil Fuels? Why Are They Called So?

Answer:

  • The fuels obtained from dead and decayed remains of plants and animals are called fossil fuels.
  • Coal is obtained from plants' remains, whereas animal remains are converted into petroleum.
  • They are called so because they are obtained from fossils.

Question 10:

Why Is Liquid Hydrogen Used As Rocket Fuel?

Answer:

Liquid hydrogen is used as rocket fuel as it is light weighted and produces large amounts of energy.

  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us