Types of Mixtures Class 4 SCIENCE - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Types of Mixtures and Solutions for Class 4 Science

  • A solution is described as a combination of solute and solvent. These solutes and solvents can be solids, liquids, or gases.
  • The substance used in a lesser quantity in a solution is called a solute, and the one used in a larger quantity is termed a solvent.
  • In a mixture, all the components do not dissolve completely and can be separated by various methods.
  • Different methods of separation are used based on the types of mixtures and solutions.
  • Some solutes like salt and sugar can be separated from water solutions. In contrast, alcohol cannot be separated from water solutions.

Solute Solvent and Solution

Question 1:

How Will You Separate Sand and Water From Their Mixture?

Answers:

Sand is immiscible in water and hence, can be separated by the methods of filtration or sedimentation and decantation.

Question 2:

Categorise the following options into solutions and mixtures.

Air, soap water, muesli, soda, sugar in water, lemonade, and fruit salad.

Answers:

Mixtures Solutions
  • Air
  • Muesli
  • Fruit salad
  • Lemonade
  • Sugar in water
  • Soda
  • Soap water

Question 3:

Identify Whether the Following Solutions Are Saturated or Unsaturated—

  1. Trisha Just Got Back Home From School and Is Feeling Very Thirsty. She Added Some Glucose Powder to the Water and Stirred the Mixture for a Few Seconds, but While Drinking, She Saw That the Powder Did Not Mix Properly With the Water.
  2. Ramesh Suffers From Dehydration. He Takes Electrolyte Water Every Day. While Reaching School, Ramesh Has Already Finished Half of the Electrolyte Solution. He Adds More Water to It and Saves It for the Rest of the Day.

Answers:

The above-mentioned solutions are of the following types—

  1. Saturated solution
  2. Unsaturated solution

Question 4:

Is Milk a Solution?

Answers:

In a solution, the particles of solute are evenly suspended. However, this is not the case with milk. In milk, the fat particles are not evenly suspended. Hence, it cannot be considered a solution.

milk

Question 5:

How Does Pressure Affect the Solubility of a Gas in a Solution?

Answers:

  • Pressure brings the gas molecules closer to each other.
  • It facilitates the dissolving of more gas particles as a solute in the solvent.
  • Hence, the solubility of a gas increases with an increase in pressure.
solution

Question 6:

How Does Temperature Affect the Solubility of a Solute in a Solution?

Answers:

  • The amount of solute that can be dissolved in a solvent increase with an increase in the temperature.
  • It happens because, with an increase in temperature, the solute molecules' kinetic energy increases, increasing their solubility.

Question 7:

Explain if the Given Statement Is Correct or Not—A Dilute Solution Is a Saturated Solution.

Answers:

  • A dilute solution is a solution that has less concentration of solute and more concentration of solvent.
  • A saturated solution, on the other hand, stands for a solution holding the maximum solute.
  • Hence, the statement— A dilute solution is a saturated solution— is incorrect.

Question 8:

What Is an Alloy? Mention Some Examples.

Answers:

  • A metal made by mixing two or more elements is called an alloy.
  • An alloy is made to obtain a material with greater strength and corrosion resistance.

Example:

Alloys Metals/elements used
Bell metal Copper and tin
Bronze Copper, tin, nickel, zinc
Steel Iron, chromium, carbon
Nichrome Nickel, chromium, and iron

Methods of Separation

Question 1:

What Do You Understand by Churning?

Answers:

  • Churning is a process done using a manual or mechanised churner.
  • It is used to separate the fat from a mixture.
  • Butter is separated from cream or curd by this process.
Methods of Separation

Question 2:

Write the Functions of a Membrane Filter.

Answers:

  • Membrane filters are installed in water purifiers.
  • These filters have minute pores through which water can pass, but the insoluble impurities in the water are strained and separated.
  • As membrane filters collect all the impurities, they easily become dirty within a few months. So, the membranes have to be changed from time to time.
Membrane Filter
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us