Types of Occupations | Traditional Occupation of India- Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Types of Occupation in India

  • Making handlooms, decorative artisanal pieces, and handicrafts are some traditional occupations practised in India since the period of the Indus Valley Civilization.
  • India is diverse in terms of culture, language, food habits, and clothing which open opportunities for different types of occupations.
  • Many hand-crafted items made in India are exported to foreign countries to earn revenue.
  • Khadi is a fabric that was born in India and later gained popularity worldwide for being a natural cotton-made fabric.
  • India has a variety of weavers who weave different types of fabrics. These fabrics are used to make sarees and other dress materials.
  • With time some crafts have lost their popularity, and the work of artisans in different regions of India has been affected.
hand-crafted items

Handlooms Products

Question 1:

Which Indian City Is Famous for Silk Sarees?

Answer:

  • Kanchipuram, a city in Tamil Nadu, is famous for making authentic silk sarees in India.
  • These silk sarees are of high quality, and the fabric looks lustrous due to the detailed zari work.

Question 2:

What Is Jamwar?

Answer:

  • Jamwar is a type of shawl that is made with pashmina wool. They were introduced in India by the Mughals from Afghanistan and Turkestan.
  • These shawls are made in the state of Jammu and Kashmir.
  • These shawls have brocaded parts woven with silk threads and designed with floral motifs.
Jamawar

Question 3:

What Is Batik Dyeing?

Answer:

  • Batik is a type of dyeing technique that is used on fabrics.
  • Mostly brown, red, blue, and green colours are used during batik dyeing.
  • Wood blocks of different shapes and patterns are used.
  • It is a sequential dyeing process which was originated in Southeast Asia.
Batik Dye

Question 4:

What Is Tie and Dye Method? How Is It Done?

Answer:

  • The tie and dye is a dyeing process in which different colours are used on a piece of fabric.
  • The steps of the tie and dye process are as follows,
    • Folding: The fabric is washed, cleaned and folded correctly.
    • Twisting: The fabric is twisted and tied with a string or rubber band.
    • Pleating: Pleats are formed to make a design.
    • Dyeing: The fabric is dipped into colour for dyeing, after which it is pressed and dried.
Tie and Dye Method

Question 5:

What Is Muslin? Why Is Muslin So Expensive, and Where It Was Originated?

Answer:

  • Muslin is a breathable fabric that is made up of silk.
  • It is soft and keeps our bodies cool.
  • Muslin first originated in Mosul. It is a city in Iraq.
  • The fabric is durable enough; in the past, muslin was used by royalties, which is why it is so expensive.
What Is Muslin

Question 6:

What Is Gota Patti?

Answer:

  • Gota Patti is a type of embroidery work involving thread and golden cloth called gota.
  • This work is from the state of Rajasthan.
What Is Gota Patti

Unique Crafts

Question 1:

What Is Ajrakh Print?

Answer:

  • Ajrakh craft is a type of block printing that is done with colours.
  • Mainly indigo colour is used in this block print.
  • The intricate designs are made on the blocks, which are then used to print on cotton fabrics.
What Is Ajrakh Print

Question 2:

What Is Madhubani Painting?

Answer:

  • Madhubani art or Madhubani painting got its name from the Madhubani district in Bihar.
  • This type of artwork is done by the painters of the Mithila region in Bihar and Nepal.
  • Traditional Madhubani paintings are done on the mud walls of huts, cloth and paper.
  • Different figures from mythology, epics, and religious books are painted on fabric, and the paints are prepared with colours and rice flour.
What Is Madhubani Painting

Question 3:

Why Is Ghurni So Famous?

Answer:

  • Ghurni is a neighbourhood area in the Nadia district of West Bengal.
  • This place is famous for clay dolls, sculptures, and bronze cast artisans.
Why Is Ghurni So Famous

Question 4:

Write About Two Indian Tribal Arts.

Answer:

  • Tribal art is paintings done by tribal or indigenous people.
  • This painting is done on mud walls, canvas, paper and cloth; the tribal people use vegetable colours and natural ingredients for preparing dyes and paints. Two types of tribal arts are as follows:

Warli Art:

  • It is a famous art form from Maharashtra.
  • These paintings are done with white colours on dark-coloured backgrounds.
  • Different types of geometrical shapes, like circles and triangles, are used in these paintings.
  • Activities like hunting, dancing, fishing and farming are portrayed in warli paintings.
Warli Art

Pattachitra Painting:

  • This painting is tribal art from Odhisa and West Bengal.
  • This painting is done on a canvas with lines and colours.
  • Figures of Gods and Goddesses are depicted in pattachitra paintings.
Pattachitra Painting
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us