Weather and Seasons - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

Weather and Seasons

  • The condition of the surrounding environment in a particular place at a specific time is called weather conditions. Various weather elements are- temperature, cold, clouds, humidity, etc.
  • The weather keeps changing every day.
  • Every year, the weather remains almost similar for a particular time of year. Such a phase is called a season. Summer, winter, monsoon, spring, and autumn are different seasons.
  • The seasonal changes in weather conditions differ from place to place.
  • You will learn some amazing facts about weather and seasons through this concept.

Weather and Climate

Question 1:

Why Do the Clouds on a Rainy Day Appear Dark and Huge Compared to a Normal Day?

Answer:

  • The rainy days are characterised by a humid and hot climate which increases the rate of evaporation of water.
  • A lot of water droplets collect to make dense clouds during rainy days.
  • As the number of water droplets increases, the Sun's light is scattered in different directions, and only a small amount of light reaches our eyes. This makes the clouds appear darker.
Rainy Season

Question 2:

What Causes a Tornado? Are They Similar to Cyclones?

Answer:

  • A tornado is a spinning column of fast-moving air.
  • A strong thunderstorm leads to the formation of a tornado.
  • A tornado is not similar to a cyclone.
  • A tornado forms only on land, whereas cyclones originate above the ocean and move toward the land.
What causes a tornado

Question 3:

How Are Hurricanes Formed?

Answer:

  • Hurricanes are deadly thunderstorms with strong, swirling winds. Hurricanes also bring rain with winds.
  • When the hot air above the ocean rises upward, the space is replaced by the cooler air from the surroundings.
  • Due to this, a gradual swirling wind current forms above the ocean, migrating towards the land and forming a hurricane.

Question 4:

How Are Blizzards Formed?

Answer:

  • Blizzards are severe snow storms.
  • Snowfall starts when cold polar air comes in contact with hot air.
  • Continuous snowfall, when accompanied by winds, lowers visibility and leads to snowstorms, a natural disaster.
  • These storms may continue for many hours and can cause massive damage.

Question 5:

Why Are Hailstorms Very Common in Spring?

Answer:

  • spring comes with longer day lengths and warmer winds.
  • The polar cold air starts to clash with the warm and humid air coming from the tropics.
  • Due to this, thunderstorms with hails occur in many parts of the Earth.
  • Hail is formed due to the accumulation of super cooled water droplets that move upwards as water vapour. These water droplets transform into ice because of extremely low temperatures,
What are Hailstorms

Seasons of the Year

Question 1:

Why Does Earth’s Revolution Around the Sun Creates Different Seasons?

Answer:

  • Earth is always tilted when it revolves around the Sun. The Earth's orbit around the Sun is oval.
  • Due to the tilt of Earth when a part of Earth is leaning towards the Sun, it gets direct sunlight for a long time. In conclusion, this part has Summer.
  • At the same time, the opposite part of Earth has leaned away from the Sun and gets less direct sunlight, which causes winter in that area.
  • This situation changes every three months, which is how the Earth's revolution around the Sun causes different seasons.
seasons round the year

Question 2:

Why Do People Suffer a Lot From Dehydration During Summer?

Answer:

  • Our body temperature rises during the summer season due to hot weather.
  • We sweat a lot, reducing the amount of water in the body.
  • As a result, we may suffer from dehydration due to the lack of water.
summer drinks

Question 3:

Why Do Rainbows Appear Mainly During the Rainy Season?

Answer:

  • The sunlight is made up of seven different colours.
  • These colours can only be seen when the sunlight is dispersed through some medium.
  • The raindrop is a perfect medium that can disperse the sunlight.
  • During the rainy season, there are numerous water droplets in the air which leads to the dispersion of light.
formation of rainbow

Question 4:

Why Are Winters Not As Humid As Summer?

Answer:

  • Due to a rise in temperature during summer, the rate of evaporation increases, leading to an increase in the amount of water vapour in the air.
  • This situation leads to humidity.
  • Whereas in winter, the temperatures fall, and the rate of evaporation decreases, leading to a decrease in humidity.

Question 5:

What Is an Equinox?

Answer:

  • An equinox is an event when the Sun remains parallel to the equatorial region of the Earth.
  • During the equinox, the hours of day length and night on the Earth become equal.
  • The equinox happens twice a year.
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us