World of Animals - Orchids
Job Alert : To view our Careers Page Click Here X
info@orchids.edu.in (+91) 8-888-888-999
ORCHIDS The International School

World of Animals

  • Our planet Earth is full of animal diversity. All the animals once used to live in the wild.
  • Some of the animals were domesticated by us for food, leather, and many other uses.
  • Animals live in nature and depend on food, water, air, and shelter for survival.
  • The world of animals is full of amazing creatures and facts.
  • We have categorised the animals into important groups- insects, birds, fish, wild animals, domesticated animals, etc.

Question 1:

Why Does a Crocodile Have Thick Skin? Can It Sense the Touch?

Answer:

  • Crocodiles are reptiles, and the skin of reptiles has an additional protein that makes their skin thick and rough.
  • This is a structural adaptation to avoid loss of water from the skin.
  • Despite the thickness of the skin, crocodiles have an excellent sense of touch.
Animal Kingdom Safari

Question 2:

Why Do Some Animals Glow in Dark?

Answer:

  • The animals that can glow in the dark have a compound in their bodies called luciferin.
  • This compound glows when it comes in contact with oxygen.
  • The animals glow for the following reasons:
    • Defend themselves from predators
    • Surprise and catch their prey
    • Attract mates
    • To blend in their surroundings and hide
Why do some animals glow in dark?

Question 3:

Why Do Kangaroos Have Pouches on Their Bodies?

Answer:

  • Kangaroo is a marsupial.
  • The body of marsupials is characterized by additional skin folds, making a pouch-like structure.
  • They use this bag-like structure to protect their young ones until they grow enough to care for themselves.
  • Their babies feed on their mother's milk by hopping into the pouch.
Why do kangaroos have pouches

Question 4:

Why Do Kangaroos Have Pouches on Their Bodies?

Answer:

  • Snakes have a different organ called Jacobson's organ situated above the rooves of their heads.
  • This organ senses smell when the snakes flick their tongues.
  • Snakes are adapted to swallow their prey without chewing them, as their upper and lower jaws are not joined and can expand freely.
  • They swallow and digest their prey inside their body with the help of digestive juices.
How do snakes smell

Question 5:

What Is the Purpose of Black and White Stripes on the Body of Zebras?

Answer:

  • Scientists believe that the white and black coloured stripes help the zebras to avoid bites from deadly flies in the wild.
  • These stripes keep on changing depending on the climate. The zebras in warmer weather develop more stripes, which helps keep their bodies cool.
striped body of zebra

Question 6:

Why Do Kangaroos Have Pouches on Their Bodies?

Answer:

  • Playing dead suddenly is a technique performed by the animals to defend themselves from a threat in their surroundings.
  • This fools the predator and helps them to protect themselves from being preyed on.
Mimicing Dead

Animal Facts

Question 1:

Honey Bees Work Tremendously To Collect Nectar. How Do Honeybees Communicate?

Answer:

  • Honey bees communicate through the waggle dance, i.e., random dance movements.
  • They also use odour to communicate. They release chemical substances called pheromones which have a specific smell and are identified by the other fellow bees.
How do honeybees communicate

Question 2:

Honey Bees Work Tremendously To Collect Nectar. How Do Honeybees Communicate?

Answer:

  • Insects do not have ears like the ones we have. But still, they can hear the slightest sounds in their surroundings.
  • Insects have antennae on their heads which help them to gather sound waves.
grasshopper

Question 3:

Answer:

  • Birds have feathers on their bodies. The birds preen them and maintain the feathers by cleaning them.
  • These feathers need to be dry so the bird can fly properly. Dust baths help to keep them dry.
 Why do birds take dust bath

Question 4:

Answer:

  • Birds like the eagle are big. They can spread their wings on a larger area.
  • Such larger wings can help the big birds fly high and glide or float.
  • This way, they save the energy of their bodies.
  • Small birds like hummingbirds need to flap their wings continuously to hover in one place.
  • The wings of smaller birds are not capable of keeping them floating without flapping.
Animal Facts

Animals That Swim

Question 1:

Can Fishes Suffocate in Water? How?

Answer:

  • Yes, fishes do suffocate in water when there is not enough amount of dissolved oxygen in the water.
  • This prevents the fish from breathing properly, so they suffocate and die.
 Animals that swim

Question 2:

Do Fish Sleep?

Answer:

  • Fishes do not look like sleeping like other animals, as they lack eyelids and cannot close their eyes.
  • But they do rest.
  • While resting, they either keep floating in the same place or wedge themselves into a surface.
Fish sleeping
  • -

    Admission Enquiry

    A Journey To A Better Future Begins With Us