NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 1 - Poonam's Day Out

EVS Class 3 NCERT Solutions, Chapter-1: Poonam’s Day Out

NCERT Class 3 EVS Chapter 1 Poonam’s Day Out provides a broad view of animals to the students of Class 3. It is narrated by Poonam, a young girl who looks into her surroundings and discovers the wonders of nature. The young learners are encouraged to observe their locality and identify the different animals. This chapter also introduces the concepts of habitats, sounds, and movements of some common animals.

Our team of academic experts has prepared the solutions of EVS Class 3 Chapter 1 according to the CBSE syllabus and NCERT guidelines. The answers are simple, brief, and accurate.

NCERT Solutions for EVS Class 3 Chapter 1 Poonam’s Day Out in PDF format can be downloaded for free from the given link.

Engaging and hands-on activities are provided in Class 3 EVS Chapter 1 Worksheets with answers to make learning fun for the children. The worksheets are visually appealing and imaginative with loads of images.

Free Download PDF EVS Class 3 – Chapter 1 – Poonam’s Day Out

NCERT Solutions for Class 3 EVS Chapter 1 – Poonam’s Day Out

Question 1:
Poonam looked up. She saw many animals on the tree. Which animals can you spot on the tree in the picture? Write down their names.

D:\Swapnil Y\Class3 EVS-NCERT Solutions\Chapter 1 images\Qn1.PNG
Answer:
I spotted a monkey, a pigeon, an ant, a squirrel, a crow, a butterfly, a sparrow, a myna, and a parrot on the tree.

Question 2:
Which animals did Poonam see at the pond? Look at the picture and write their names.

D:\Swapnil Y\Class3 EVS-NCERT Solutions\Chapter 1 images\Qn2.PNG

Answer:
Poonam saw a goat, tortoise, buffaloes, frogs, stork and crane.

Question 3:
Can you act like the animals seen at the pond? Which animal makes what kind of sounds and movements? Try to make similar sounds.
Answer:
Yes, I can act like the animals which are seen in the pond.
Some of the animals in the pond make the following sounds—
Goat: Meiiiiiin – Meiiiiiin
Buffalo: Gruuuuuuunt
Frog: Croaak – Croaak
Tortoise: Hissssss

The animals in the above image are of different sizes and shapes showing different kinds of movements. The goat and the buffalo walk, a tortoise crawls, birds like the crane and the stork fly while the frog hops. They can do these with the help of their feet, wings, and tail.

Question 4:
You must have seen many animals too. Write which of them—
can fly: _ _
can crawl: _
_
can walk: _ _
can hop: _
_
have wings: _ _
have feet: _
_
have tail: _ _ _

Answer:
can fly: Crow, Parrot, Sparrow
can crawl: Lizard, Snake, Snail
can walk: Dog, Cat, Lion
can hop: Kangaroo, Cricket, Grasshopper
have wings: Dove, Hawk, Eagle
have feet: Cow, Tiger, Camel
have tail: Zebra, Elephant, Horse

Question 5:
Look at the pictures given below. Colour the animals that do not live in your house and mention their names below.

D:\Swapnil Y\Class3 EVS-NCERT Solutions\Chapter 1 images\Qn5.PNG
Answer:
The animals which do not live in my house are as follows—
Horse, Elephant, Fish, Duck, Rat, Hen, and Crow.

Question 6:
Here are some incomplete pictures of animals. Complete them and write their names below.

Answer:
Dog, Fish, Cockroach.

Who am I?

Question 1:
Find my name in the crossword and put a circle around it. One example has been given.

  1. Banana is what I love eating, I spend my time jumping and leaping.
  2. On the walls, webs I weave, where insects stick and cannot leave.
  3. I remain awake the whole night, and go to sleep in broad daylight.
  4. Croak, croak, croak is my sound, in water or on land I am found.
  5. I appear after rainfall, have no feet so I crawl.
  6. Slow and steady is my pace, I always win when there is a race.

D:\Swapnil Y\Class3 EVS-NCERT Solutions\Chapter 1 images\Qn6.PNG
Answer:

D:\Swapnil Y\Class3 EVS-NCERT Solutions\Chapter 1 images\Qn6.PNG

1. Banana is what I love eating, I spend my time jumping and leaping.I am Monkey.
2. On the walls, webs I weave, where insects stick and cannot leave.I am Spider.
3. I remain awake the whole night, and go to sleep in broad daylight.I am Owl.
4. Croak, croak, croak is my sound, in water or on land I am found.I am Frog.
5. I appear after rainfall, have no feet so I crawl.I am Snail.
6. Slow and steady is my pace, I always win when there is a race.I am Tortoise.

Question 2:
Spend some time under a tree. Observe the animals carefully. Name the animals which can be seen—
on the branches: , ,
on the leaves:
, , _
on the trunk: , , _
on the ground:
, , _
around the tree: ,
, _
Answer:
on the branches: Monkey, Ant, Owl
on the leaves: Slug, Snail, Millipede
on the trunk: Squirrel, Termite, Gecko
on the ground: Snake, Worm, Rat
around the tree: Deer, Cow, Buffalo

Question 3:
Now arrange these animals in the order of their size — smallest being the first.
Answer:

1. Termite2. Ant3. Snail
4. Slug5. Worm6. Millipede
7. Gecko8. Rat9. Squirrel
10. Owl11. Snake 12. Monkey
13. Deer 14. Cow15. Buffalo