NCERT Solutions| PDF|Class 4| EVS-Chapter 3|A Day With Nandu

NCERT Grade 4 EVS Chapter 3 A Day With Nandu

NCERT Class 4 EVS Chapter 3 A Day with Nandu talks about one of the most exciting animals—the elephant. It describes the habitat, food habits, and behavior of elephants through the story of Nandu, a baby elephant. Apart from these, how animals are used for rides and how people abuse different animals for their profit are also mentioned in the chapter.

Our team of experts has composed the solutions of EVS Class 4 Chapter 3 as per the CBSE guidelines. The answers are factually correct, to-the-point, and lucid.

NCERT Solutions for EVS Class 4 Chapter 3 A Day with Nandu in PDF format can be downloaded for free from the given link.

Engaging and hands-on activities are provided in Class 4 EVS Chapter 3 Worksheets with answers to make learning fun for the children. The worksheets are visually appealing and imaginative to appease the curiosity of young learners.

Free Download PDF EVS Class 4 – Chapter 3 – A Day with Nandu

NCERT Class 4 EVS Chapter A Day with Nandu Solutions

Find Out

Question 1:
Nandu is only three months old, but he weighs 200 kilograms.
What is your weight?
Answer:
I am 10 years old, and my weight is 20 kilograms.

Question 2:
Can you find out – the weight of how many children like you will add up to Nandu’s weight?
Answer:
The weight of 10 children like me will add up to Nandu’s weight because 10 × 20 = 200.

Fun and Games

Question 1:
If you were Nandu, and you lived in a herd, what kind of things would you do?
Answer:
If I were Nandu, and I lived in a herd, I would play different games with everyone in the herd, share stories with them, eat together and have lots of fun.

Question 2:
In the elephant herd, the oldest female elephant decides everything. Who takes decisions in your family?
Answer:
In my family, both my mother and father take the decisions jointly.

Question 3:
Nandu did things that he liked to do. If you could spend a whole day with your friends, what all would you do?
Answer:
If I could spend a whole day with my friends, I would play cricket and kho kho with them, eat lots of tasty food, sing songs and share funny stories. We would also tell each other what we have learnt at school.

Question 4:
Find out and write, which other animals live in herds.
Answer:
Donkey, deer, sheep, hyena, boar are some animals that live in herds.

Question 5:
Do you also live in a group? Do you like to live together like that? Why would you like or not like to live in a group?
Answer:
I live with my family group.

What I would likeWhat I would not like
Facing problems and difficulties together as a family.Any type of fights among the family members.
Feeling a sense of safety among all the family members.Adjustment in space and food.
Getting help in case I get stuck in my studies.Too dependent on the people at home.
Not feeling lonely at home.
Playing with my sibling.

Question 6:
How do elephants feel when they are kept in chains? Discuss and share your feelings.
Answer:
When elephants are kept in chains, they feel trapped, humiliated and helpless. They cannot move freely and do things on their own, and they remain stuck at one place. So, the elephants become sad and angry.

Question 7:
Have you ever taken a ride on an elephant? How did it feel?
Answer:
Yes, I have been on an elephant ride. It was a thrilling experience. Last year I went to visit the Kaziranga National Park with my family. My father had booked an elephant ride to enjoy the forest riding on the elephant. We saw many birds and animals. At first, I felt scared sitting on the elephant, but afterwards, I felt very excited and happy.

Question 8:
Which animals have you sat on? Write their names
Answer:
I have sat on a camel, a horse and an elephant.

Question 9:
You must have seen many animals around you – in books, in movies. Some may be alone, some in groups. Find out more about any one of these animals and write about it.
Answer:
I have seen many animals around me, like in movies and novels. I am very fond of watching television programmes on animals. Recently, I saw a programme on otters. They prefer to live in water, and their body is long and slim, and they have short limbs. They eat fish, crayfish, crabs and frogs.

Think and Write

Question 1:
Why do you think the egret is sitting on the buffalo?


The egret sits on the buffalo to eat the germs present on the buffalo’s skin. The buffalo also allows the egret to sit because it can get rid of the germs on its body with the help of the egret. So, in this case, both are helping one another.

Question 2:
Have you seen any animal riding on another animal? Write its name.
The animal which is riding.
The animal which gives the ride.
Answer:
Yes, I have seen animals riding on other animals.


In this picture, oxpeckers are riding on a hippopotamus.
The animal which is riding is the oxpecker.
The animal which gives the ride is the hippopotamus.

Question 3:
Which animals do we use for riding?
Answer:
We use many animals for riding like donkeys, mule, horses, camels, and elephants.

Question 4:
Which animals do we use for carrying loads?
Answer:
We use donkeys, buffaloes, elephants and camels for carrying loads. Such animals are called ‘beasts of burden’.

Discuss

Question 1:
You have read what these animals say. Why do you think that some of them are sad?

Answer:
Some animals have lost their natural habitats. People make money by forcing some animals to dance but do not give them adequate food for survival. They jump through rings of fire. They are forced to run fast. People do this only for their gain, but the animals are not happy to perform these activities. All these are making them sad.

Question 2:
How do you think they are different—the monkeys that dance to entertain people and the monkeys that are free?
Answer:
Monkeys usually reside in forests, and like to be in their natural habitat. They eat whatever they collect from their surroundings. Monkeys that dance to entertain people live in cages. They cannot move freely and have to eat whatever their owners give.

Question 3:
How many legs does this elephant have?

Answer:
This elephant has 4 legs. We can see more than 4 legs in this picture because this image is an optical illusion.