Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-15 Poem: A Little Turtle

In the poem, the turtle describes himself to the reader. He says he is slow, and he carries his house. Whenever he gets tired, he pull his head, his legs, and his tail inside the shell. The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner.

Download the NCERT Solutions for A Little Turtle in PDF

READING IS FUN

Question 1 :

What does the turtle carry on its back?

Answer :

The turtle carries its home on its back.


Question 2 :

How does a turtle walk?

Answer :

The turtle walks very slowly.


Question 3 :

Where does the turtle go when it is tired?

Answer :

The turtle goes back into its shell when it is tired.


LET’S TALK

Question 1 :

What other reasons can you give for a turtle going into its house?

Answer :

There are numerous reasons for a turtle to go inside its house. For instance, if a turtle is afraid of any predators, it quickly hides itself in its shell. If the weather is bad when it rains heavily, a turtle will go inside of its shell to protect itself from the rain or storm.


Question 2 :

What is the turtle’s house called?

Answer :

The turtle’s house is called a shell.


LET’S SHARE

Question 1 :

 Colour both the turtles

 
Answer :

(Note: The student has to do as directed in the question.)


Question 2 :

Imagine you are a turtle.
Crawl like a turtle. Now you are tired so get into your shell and go to sleep.
Wake up and start to crawl again.
Now hide in your shell because some naughty children are near you.

Answer :

(Note: The student has to do as directed in the question.)


LET’S READ AND WRITE

Question 1 :

A,       B,       C,       D,       E,       F

Answer :


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation