Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-1 Chapter-5 Poem: One Little Kitten

The poem written by Carolyn Graham lists out animals in the poem to help the reader count and help them remember numbers in an interesting manner. The questions after the poem cater to imitating the expression in the picture provided & identifying the habitat of the animals.

Download the NCERT Solutions for One Little Kitten in PDF

Reading is fun

Question 1 :

Are the seals happy?

Answer :

No, the seals are sad.


Question 2 :

How many kinds of creatures are there in the poem?

Answer :

There are fifteen different kinds of creatures or animals presented in the poem.


Let’s talk

Question 1 :

There are many creatures in the poem. Which ones have you seen?

Answer :

I have seen most of them like kittens, cats, bees, seals, butterflies, rats, fishes, lizards, elephants, and donkeys.


Question 2 :

 Tell us about when you feel — sad brave happy nervous

Answer :

sad: I feel sad when my mother scolds me.
brave: I feel brave when I have to help my friends in danger.
happy: I feel happy when my grandma cooks delicious sweets for me.
nervous: I feel nervous when I have my exams.


Question 3 :

Where do the fish live?

Answer :

The fish live in the water, such as a river, pond, lake, stream, sea, or ocean.


Question 4 :

 What are the other things found in water?

Answer :

The other things found in water are starfish, crabs, sea plants, urchins, oysters, shells, herbs, and other sea creatures.


Let’s draw

Question 1 :

Look at the pictures of the animals given below and underline them in the poem. Then trace the letters

Answer :


Look and read

Question 1 :

 Fill in the blanks from the words given below.

b _ g h _ n t _ p c _ p t _ n
c _ t _ n t p _ n f _ x _ xe
Answer :

a g e n a p a p i n
o t a n t e n o x a x e


Question 2 :

Say these words aloud. Then match them with the pictures by drawing lines.

Answer :


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation