Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-5: Numbers from Ten to Twenty

The NCERT maths class 1 chapter 5, 'Numbers from Ten to Twenty', develops a sense of two-digit numbers and helps the students to read and write numbers from 10 to 20. Our subject experts have designed numbers from ten to twenty class 1 worksheet with the solutions to help the students to understand two-digit numbers. The NCERT class 1 maths chapter 5 questions are answered with explanations.

Download the NCERT Solutions for Numbers from Ten to Twenty in PDF

Numbers from Ten to Twenty

Question 1 :

Make a group of 10

Answer :

Count 10 objects in each box, and group them by drawing a line around them. Since you can choose any 10 objects in each box, answers can vary.


Question 2 :

Fill in the blanks.

Answer :

In the picture there is a bundle of 10 matchsticks and 1 individual matchstick. 10 plus 1 is equal to 11.

The correct answer is:


Question 3 :

Fill in the blanks.

Answer :

In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks and 3 individual matchsticks. 10 plus 3 is equal to 13. The correct answer is:


Question 4 :

Fill in the blanks.

Answer :

In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks,you need to draw some individual matchsticks to make it 14 matchsticks in total. Since 10 plus 4 is equal to 14,draw 4 individual matchsticks in the blank space.

The correct answer is:


Question 5 :

Fill in the blanks.

Answer :

In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks and 6 individual matchsticks. 10 plus 6 is equal to 16. The correct answer is:


Question 6 :

 Fill in the blanks.

Answer :

In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks, you need to draw some individual matchsticks to make it 17 matchsticks in total. Since 10 plus 7 is equal to 17, draw seven individual matchsticks in the blank space. The correct answer is:


Question 7 :

Fill in the blanks.

Answer :

In the given picture there is a bundle of 10 matchsticks and 8 individual matchsticks. 10 plus 8 is equal to 18. The correct answer is:


Question 8 :

Make a group of 10 and write numbers.

Answer :

Step 1: Count 10 lanterns in the given picture, and group them by drawing a box around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 lanterns indicates 1 ten, write 1 at the tens place.

Step 3: There are 5 lanterns remaining outside the group, that indicates number 5 at the ones place, write 5 at the ones place.

Step 4: There are15 lanterns in total, write 15 in the box given at corner. The correct answer is:


Question 9 :

Make a group of 10 and write numbers.

Answer :

Step 1: Count 10 onions in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 onions indicates 1 ten, write 1 at the tens place.

Step 3: There are 8 onions remaining outside the group, that indicates number 8 at the ones place. Write 8 at the ones place.

Step 4: There are 18 onions in total. Write 18 in the box at the corner. The correct answer is:


Question 10 :

Make a group of 10 and write numbers.

Answer :

Step 1: Count 10 baskets in the given picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 baskets indicates 1 ten, write 1 at the tens place.

Step 3: There are 9 baskets remaining outside the group, which indicate number 9 at the ones place. Write 9 at the ones place.

Step 4: There are 19 baskets in all. Write 9 in the box given at the corner. The correct answer is:


Question 11 :

Make a group of 10 and write numbers.

Answer :

Step 1: Count 10 snakes in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 snakes indicates 1 ten. Write 1 at the tens place.

Step 3: There is 1 snake remaining outside the group, which indicate number 1 at the ones place. Write 1 at the ones place.

Step 4: There are 11 snakes in total. Write 11 in the box given at the corner.

The correct answer is:


Question 12 :

Make a group of 10 and write numbers.

Answer :

Step1: Count 10 scissors in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 scissors indicates 1 ten. Write 1 at the tens place.

 

Step 3: There are 6 scissors remaining outside the group, which indicate number 6 at the ones place. Write 6 at the ones place.

 

Step 4: There are 16 scissors in all. Write 16 in the box given at corner.

The correct answer is:


Question 13 :

Make a group of 10 and write numbers.

Answer :

Step1: Count 10 kettles in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

 

Step 2: The group of 10 kettles indicates 1 ten. Write 1 at the tens place.

 

Step 3: There are 3 kettles remaining outside the group, which indicate number 3 at the ones place. Write 3 at the ones place.

Step 4: There are 13 kettles in all. Write 13 in the box given at the corner.

The correct answer is:


Question 14 :

Make a group of 10 and write numbers.

Answer :

Step 1: Count 10 spades in the picture, and group them by drawing a line around them. Answers can vary.

Step 2: The group of 10 spades indicates 1 ten. Write 1 at the tens place.

Step 3: There are 4 spades remaining outside the group, which indicate number 4 at the ones place. Write 4 at the ones place.

Step 4: There are 14 spades in all, write 14 in the box given at the corner.

The correct answer is:


Question 15 :

Complete the table

Answer :

In the picture, there is a bundle of 10 matchsticks. It indicates 1 ten. 1 ten is equal to the number 10. Write 10 in the given boxes.

The correct answer is: