Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-1, Chapter-7: Measurement

In the chapter ‘Measurement’, students will be able to understand and learn how to measure. They will be able to compare objects based on their heights, weights, sizes, etc., and in real lives will be able to relate all the measurement vocabulary while comparing things. The NCERT Class 1 Maths Chapter 7 questions are answered simply with explanations. To practice more measurement questions for class 1, our subject experts have created measurement worksheet for class 1 with solutions.

Download the NCERT Solutions for Measurement in PDF

Longer – Shorter

Question 1 :

Tick (✔) the Longer.

Answer :

Step 1: Observe the lengths of objects in the picture.

Step 2: In the first picture, the leaf on the right is longer than the leaf on the left. Tick the leaf on the right.

Step 3: In the second picture, the broom stick on the left is longer than the broom stick on the right. Tick the broom stick on the left.

The correct answer is:


Question 2 :

Tick (✔) the Shortest.

Answer :

Observe the lengths of all the three walking sticks. The stick in the middle is the shortest. So, the correct answer is:


Question 3 :

Tick (✔) the Longest.

Answer :

Observe the lengths of all the three corns in the picture. The first corn is longest among all the 3 corns. So, the correct answer is:


Question 4 :

Tick (✔) the Longest

Answer :

Observe the lengths of all 3 oars in the picture. The second oar is longest among all the 3 oars. So, the correct answer is:


Question 5 :

Tick (✔) the Shorter.

Answer :

Step 1: Observe the lengths of objects in the picture.

Step 2: In the first picture, the rope on the right is shorter than the rope on the left. Tick the rope on the right.

Step 3: In the second picture, the stick on the right is shorter than the stick on the left. Tick the stick on the right.

The correct answer is:


Taller – Shorter

Question 1 :

Tick (✔) the Taller.

Answer :

Step 1: Observe the heights of animals in the given picture.

Step 2: In the first picture, swan is taller than chick. Tick the second circle.

Step 3: In the second picture, cow is taller than calf. Tick the first circle.

So, the correct answer is:


Question 2 :

Tick (✔) the Shorter.

Answer :

Step 1: Observe the heights of animals and plants in the given picture.

Step 2: In the first picture, the puppy is shorter than the dog. Tick the first circle.

Step 3: In the second picture, the plant on the right is shorter than the plant on the left. Tick the second circle.

So, the correct answer is:


Tallest – Shortest

Question 1 :

Tick (✔) the Shortest

Answer :

Observe the heights of the jokers in the given picture. The first joker is the shortest among all. So, the correct answer is:


Question 2 :

Tick (✔) the Tallest.

Answer :

Observe the heights of the birds in the given picture. Swan is the tallest among all. So, the correct answer is:


Thicker – Thinner

Question 1 :

Tick (✔) the Thicker

Answer :

tep 1: Observe the sizes of objects in the given picture.

Step 2: In the first picture, second broom stick is thicker than first broom stick. Tick the second circle.

Step 3: In the second picture, second trunk of plant is thicker than the first trunk of plant. Tick the second circle.

So, the correct answer is:


Question 2 :

Tick (✔) the Thinner

Answer :

Step 1: Observe the sizes of objects in the given picture.

Step 2: In the first picture, second arrow is thinner than the first arrow. Tick the second circle.

Step 3: In the second picture, second rope is thinner than the first rope. Tick the second circle.

So, the correct answer is:


Thickest – Thinnest

Question 1 :

Tick (✔) the Thinnest

Answer :

Observe the sizes of all paint brushes in the given picture. First paint brush is the thinnest among all. So, the correct answer is:


Question 2 :

Tick (✔) the Thickest.

Answer :

Observe the sizes of pencils in the given picture. First pencil is the thickest among all. So, the correct answer is:


Heavier – Lighter

Question 1 :

Tick (✔) the Heavier

Answer :

Step 1: Observe the weights of objects in the given picture.

Step 2: In the first picture, the kite thread is heavier than the kite. Tick the second box.

Step 3: In the second picture, the dolphin is heavier than the small fish. Tick the first box.

So, the correct answer is:


Question 2 :

Tick (✔) the Lighter

Answer :

Step 1: Observe the weights of objects in the given picture.

Step 2: In the first picture, the shirt is lighter than the lock. Tick the first box.

Step 3: In the second picture, the first cylinder is lighter than the second cylinder. Tick the first box.

So, the correct answer is:


Heaviest – Lightest

Question 1 :

Tick (✔) the Lightest

Answer :

Observe the weights of objects in the given picture. The dress is lightest among all. So, the correct answer is:


Question 2 :

Tick (✔) the Heaviest

Answer :

Observe the weights of objects in the given picture. The bucket filled with water is the heaviest among all. So, the correct answer is:


Question 3 :

Tick (✔) the Heaviest