Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-2 Chapter-18 Story: The Magic Porridge Pot

The CBSE class 2 English chapter 18 tells us a story about a little girl named Tara who was given a magic pot that cooked porridge when you said the magical spell and stopped cooking when you uttered a different spell. Tara said the words, and the pot cooked porridge for them. Tara ran back home with this pot and told her mother about it. One day, Tara's mother thought she told the pot to cook porridge and the pot cooked porridge when Tara was not at home. She told the pot to stop cooking porridge, but she forgot the words to stop it. The pot kept cooking porridge, and soon there was porridge everywhere. Tara returned home to find the pot cooking porridge, so she said the words, and the porridge stopped cooking finally.

Download the NCERT Solutions for The Magic Porridge Pot in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

What did the magic pot cook?

Answer :

The magic pot will cook porridge for Tara


Question 2 :

Who said, “Do not cook Pot”?

Answer :

 Tara’s mother said, “Do not cook Pot”.


Question 3 :

Where did Tara go one day?

Answer :

One day, Tara went to a forest.


Question 4 :

What did the old woman give Tara?

Answer :

The old woman gave Tara a pot. It was a magic pot that will make porridge for Tara whenever she would ask it to cook.


Question 5 :

Why was there so much porridge on the road?

Answer :

Tara’s mother didn’t know how to stop the pot from cooking extra porridge. The pot kept cooking and following Tara’s mother wherever she went. Hence, there was porridge on the road.


Let’s Talk

Question 1 :

Would you like to eat wheat porridge?

Answer :

Yes, I would like to eat wheat porridge.


Question 2 :

Have you seen any magic? Tell us about it.

Answer :

Yes, I have seen magic performed by a magician.
(Note: You can write your own answer.)


Question 3 :

What do you call magic in your own language?

Answer :

Magic is called ‘jadoo’ in my language i.e. Hindi.
(Note: You can write your own answer.)


Question 4 :

What do you eat for your breakfast?

Answer :

I eat bread and butter for my breakfast.
(Note: You can write your own answer.)


Let’s write

Question 1 :

Fill in the blanks with aan or the
Once there was _____ beautiful garden.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_125420.png
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_125428.png

Word building

Question 1 :

 Look at the letters given below and make words starting with them
k _____ _____ _____
p _____ _____ _____
j _____ _____ _____
t _____ _____ _____
m _____ _____ _____

Answer :

knife knock kangaroo
pen plate pain
jar jug joy
time take tide
mango milk maid


Let’s eat

Question 1 :

Your mother makes delicious porridge. Would you also like to learn how to make it?

Answer :

Yes, I would like to learn how to make porridge.


Question 2 :

Ask your mother or an older person to help you.

Answer :

(Note: Students should attempt the above question on their own.)


Question 3 :

It is your friend’s birthday. For decoration in her party, you are presenting a bunch of balloons to her. These balloons are your friendship balloons. Choose a name for each from the box and colour them.

caring sharing helpful forgiving kind truthful friendly
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch18_The-Magic-Porridge-Pot_15.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch18_The-Magic-Porridge-Pot_16.jpg

Question 4 :

Would you like to tell the class a story about any one of these balloons?

Answer :

My cousin, Sneha, is very helpful person. She always comes forward to help others whenever needed. One day, I forgot to carry my purse to the market and I didn’t have money to pay for the bus. Sneha was kind enough to help me by paying my bus fare. I returned her the money the next day and thanked her for the help.
(Note: You can write your own answer.)


Let’s read

Question 1 :

Read the picture story aloud (3 students).

Answer :

Activity to be done by yourself.


Let’s Practise

Question 1 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch18_The-Magic-Porridge-Pot_17.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch18_The-Magic-Porridge-Pot_18.jpg

Reading is fun

Question 1 :

Make a Thank You card for your grandparents.

Before Grandfather fell After he fell
Grandfather used to go for walks. Now he ____________.
Grandfather used to talk Now he is _________.
Grandfather met many friends. Now he does not _________.
Answer :

Before Grandfather fell After he fell
Grandfather used to go for walks. Now he keeps on sleeping.
Grandfather used to talk Now he is quiet.
Grandfather met many friends. Now he does not even go out.


Question 2 :

Tick the right answer.
1. Grandfather sprained his
(a) leg (b) back (c) arm
2. Grandfather loved
(a) eating (b) walking (c) sleeping
3. Grandfather missed his
(a) food (b)books (c) exercise

Answer :

1. Grandfather sprained his

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/chapter_18_reading_is_fun_section.png

Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation