Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 2 Chapter-20 Story: The Grasshopper and The Ant

There was a Grasshopper who was lazy and never wanted to work. All summer, he looked at the hard-working ants working day and night, but all he did was waste his time singing songs and playing. He never worked. When winter came, there was nothing to eat. There was no grass nor flowers, not even a worm. He knew he would starve, so he visited the hard-working ants and asked for food. The angry ants scolded him for his laziness and asked him to go away. The grasshopper had to leave as hungry as he was before. The Grasshopper and the Ant class 2 story tells us to work hard when we have the chance to do so.

Download the NCERT Solutions for The Grasshopper and The Ant in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

How did the grasshopper spend his days?

Answer :

The grasshopper didn’t do any work and spent his days by singing songs and playing in the sunshine.


Question 2 :

Did the grasshopper find food in winter?

Answer :

Did the grasshopper find food in winter?


Question 3 :

What did the ant tell the grasshopper when he asked for food?

Answer :

The ant was very angry to see the grasshopper asking for food. The ant scolded him for being lazy during summer and not saving food for winter. She asked the grasshopper to go away and slammed the door.


Let’s Talk

Question 1 :

Which season do you like the best?

Answer :

 I like the summer season the best.


Question 2 :

If you were asked to store things for the winter what would you store? Name any three things.

Answer :

I would store warm clothes such as coats, jackets and socks for the winter season.


Question 3 :

Tell the class the story of the grasshopper and the ant in your own language.
(Note: Students should attempt the above activity on their own.)

Answer :

Tell the class the story of the grasshopper and the ant in your own language.
(Note: Students should attempt the above activity on their own.)


Word Building

Question 1 :

Circle the words that mean the same

speak talk shout
complete finish start
small thin little
sick ill stout
big large fat
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch20_The-Grasshopper-and-the-Ant_1.jpg

The Web World

Question 1 :

When you hear winter and summer, what are the words that come to your mind? Write these words in the bubbles.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch20_The-Grasshopper-and-the-Ant_2.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch20_The-Grasshopper-and-the-Ant_3.jpg

Let’s Write

Question 1 :

Letters with numbers are given in the box. Pick up the letter under each number and replace the numbers by writing it in the blanks.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_130126.png
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_130142.png

Question 2 :

Under picture A sentences describe what each person/animal is doing. Under picture B write down what each is doing. Use the words ‘he’, ‘she’, ‘it’, ‘they’ instead of a lady, a man, two girls and a dog.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_130250.png
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-10_130303.png

Let’s practise

Question 1 :
https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G2_Ch20_The-Grasshopper-and-the-Ant_7.jpg
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G2_Ch20_The-Grasshopper-and-the-Ant_8.jpg

Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation