Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-2, Chapter-1: What is Long, What is Round?

What is Long, What is Round develops a sense of long and round shapes, ordinal numbers. The solutions for Math-Magic Chapter-1 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for What is Long, What is Round? in PDF

Guess its Name

Question 1 :

Round all around... has no corners... I can roll it in my hand. Guess what is it?

Answer :

Observe your surroundings to answer this question. Answers may vary. Balls, lemons, and marbles are examples of a few things that are round and have no corners.


Question 2 :

 Pointed at one end, flat at the other, but round like a pipe. Guess what it is?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-1-What-is-long-what-is-round_1.jpg
Answer :

Team A says — pencil.


Question 3 :

Do you also think so?

Answer :

Yes. Pencil is pointed on one end and flat at another and it is also round like a pipe.


Question 4 :

Now you think of a different answer for Uncle Meeku’s question.

Answer :

Observe your surroundings for similar items to answer this question. Answers may vary. There are so many things which are pointed at one end, flat at another end, and rounded like a pipe, like pens and crayons.


What Rolls, What Slides?

Question 1 :

Look at things around you. Write below:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Grade-2-Chapter-1-What-is-long-what-is-round_3.jpg
Answer :

Observe your surroundings to find similar objects and fill the name in the table accordingly. Answers may vary. A sample answer is:

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Grade-2-Chapter-1-What-is-long-what-is-round_4_1.jpg

Question 2 :

Make the coin spin. Does it look like a ball?

Answer :

Yes, when you spin a coin, it looks like a ball.


Question 3 :

Does a coin roll? Does it slide? Try.

Answer :

Yes, a coin rolls and slides as well.
A coin will roll, if you move it through its curved surface.

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/Screenshot_2023-10-09_133151.png

Question 4 :

 Can you make a 1-rupee coin stand like this?

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/Screenshot_2023-10-10_110151.png
Answer :

Try yourself and answer this question.


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation