Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class 3 Chapter-13 Poem : Puppy and I

The Puppy and I poem is about the poet who meets a man who asks the poet to accompany him as he is going to the village to get some bread. The poet refuses, then the poet meets a horse, and he speaks with the horse, and the horse asks if the poet wants to join him as he was going to the village to get hay. The boy refused the horse. The poet meets a puppy next, and the Puppy tells him he will be going up the hills to roll and play. On hearing the puppies plans, the poet replies that he would join the Puppy to play up in the hills. The NCERT solutions for Puppy and I class 3 poem helps the child to: philosophyExplain the main idea in the poem philosophyDescribe different dog breed The NCERT textbook Marigold questions are answered in a simple and engaging manner. We also have related ‘Learning Concepts’, and interactive worksheets with solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that the child might think out of curiosity. Download Chapter 13 class 3 English Puppy and I question answer in the PDF format for free.

Download the NCERT Solutions for Puppy and I in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

Who is the ‘I’ in the poem?

Answer :

 ‘I’ in the poem is the child.


Question 2 :

Where was the Man going?

Answer :

The Man was going to the village to get bread.


Question 3 :

Why didn’t the child go with the Horse?

Answer :

The child did not go with the Horse as it was going to the village to get some hay.


Talk time

Question 1 :

Do you have a pet?

Answer :

Yes, I do have a pet.


Question 2 :

Talk about three things that you and your pet do together.

Answer :

I go for an evening walk with my pet.
Every Sunday, I play with my pet in the garden.
I sit and watch television with my pet.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Question 3 :

How do you look after your pet? Tell the class first in your own language, and then in English.

Answer :

I feed my pet when she is hungry. I take her for walks. I play with her.
I arrange her toys if they are scattered all around.
(Note: You can write an answer of your choice.)


Let’s draw

Question 1 :

Look at the dogs in the picture and write about them. You might begin: I am a little brown dog.
My name is _____ ______ _______

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G3_P13_Puppy-and-I_30th-Jan_1_1.jpg
Answer :

I am a little brown dog. My name is Jimmy. I am a Bull Dog, short cute with a large head and a flat nose.

I am a large brown coloured dog. My name is Bobby. I am a Boxer. I am primarily a large dog with a flat nose and a short tail.

I am a large brown and black dog. My name is Jerry. I am a German Shepherd. I am hairy and usually trained for guarding property and catching theives.

I am a black coloured dog. My name is Max. I am a Doberman with a sleek black shiny body. I can run at a great speed.


Question 2 :

 Join the dots and colour and name your dog.

 

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/question/V6_G3_P13_Puppy-and-I_30th-Jan_2.jpg
Answer :

(Note: Students should attempt the above question on their own.)


Let’s write

Question 1 :

 Match the animals with their sounds.

A B
a horse
a dog
a sheep
a cat
an elephant
a tiger
a cow
trumpets
bleats
neighs
roars
moos
barks
mews
Answer :

https://cdn-cms.orchidsinternationalschool.com/media/answer/V6_G3_P13_Puppy-and-I_30th-Jan_3.jpg

Question 2 :

List these animals under Domestic Animals and Wild Animals.

jackal fox tiger dog cow elephant bear sheep goat buffalo

Answer :

Domestic Animals Wild Animals
dog elephant
sheep bear
goat fox
buffalo jackal


Question 3 :

Fill in the blanks with rhyming words.

 Hill   ___   ___ 
 Hay   ___   ___ 
 Fine   ___   ___ 
 Get   ___   ___ 
 Going   ___   ___ 
 Hare   ___   ___ 

 

Answer :

 Hill    Mill     Till  
 Hay    Say     Day  
 Fine    Mine     Dine  
 Get    Set     Bet 
 Going    Doing     Bowing  
 Hare    Air    Bare 

 


Bruno

Question 1 :

Choose the right words.
1. Bruno is my _________. (pet/dish)
2. He breaks his _________. (dish/fish)
3. Daddy gives him _________. (water/milk)
4. Mummy gives him a new _________. (fish/dish)
5. Bruno is now _________. (sad/happy)

Answer :

1. Bruno is my pet. (pet/dish)
2. He breaks his dish. (dish/fish)
3. Daddy gives him milk. (water/milk)
4. Mummy gives him a new dish. (fish/dish)
5. Bruno is now happy. (sad/happy)


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation