Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-4: Long and Short

The NCERT Math-Magic questions are answered in a simple and engaging manner. We have also related ‘Learning Concepts’ and interactive worksheets with the solutions. Our ‘Learning Beyond’ segment caters to all the probable questions that a child might think out of curiosity. Download Chapter 4 Long and Short solutions in PDF format for free here.

Download the NCERT Solutions for Long and Short in PDF

Long and Short

Question 1 :

Measure your arm and your mother's arm. What is the difference?

Answer :

Do it by yourself by following these steps. Answers can vary.
Step1: Measure your arm with a rope, string, measuring tape, palm span, or any other suitable items. Then measure your mother’s arm with the same item.
Step 2: Compare the measured lengths and find the difference. You’ll observe that your mother’s hand is longer than yours.


How Many?

Question 1 :

How many shirts can be hung on this wire?

Answer :

To find the number of shirts that can be hung on the wire, first measure the length covered by the shirt on the rope and length of the rope. Then calculate the number of shirts required to cover the length of the rope. Answers may vary. About 4 shirts are needed to cover the length of the wire.


Question 2 :

In how many steps will Dorji cross the road?

Answer :

Measure the foot length of Dorji and breadth of the road in the given picture. Guess how many steps Dorji needs to take to cover the breadth of the road. Answers may vary. Dorji will take about 7 steps to cross the road.


Question 3 :

What are the little lines on the scale used for?

Answer :

The little lines on the scale are divided in smaller lengths than centimetres called millimetres. These are used for measuring smaller objects/distance with accuracy.


Question 4 :

Look for things that are
a) About 10 centimetres long.
b) Between 10 and 20 centimetres long.
c) Less than 1 cm long.
Draw some of them here

Answer :

Observe your surroundings and answer this question. Answers may vary. Following are few such examples.
a) About 10 centimetres long things are mobile phones, comb, pen stand, etc.
b) Between 10 and 20 centimetres long things are bottles, rulers, books, etc.
c) Less than 1 centimetre long things are clips, peas, ants, etc.


Question 5 :

How many cups can be placed in a line on this table?

Answer :

Measure the length covered by top of a cup and the length of the table. Guess how many cups can cover entire length at that side. Answers may vary. About 8 cups are needed to be placed in a line to cover the length of the table.


Question 6 :

How many pots can be placed to reach the tree branch?

Answer :

Measure the height of the tree from the ground up to the branch and the height of a pot. Calculate how many pots are required to cover the height of the tree. Answers may vary. About 7 pots are needed to be placed one upon another to cover the height of the tree branch.


Question 7 :

Fill in the blanks:
a) The leaf is centimetres long.
b) The wax colour is centimetres long.
c) Now, look at a scale that you find in a geometry box. How many centimetres does it have?

Answer :

In the given picture the length between every two adjacent line is 1 centimetres. Observing the measuring scale and the objects below it, you can find that
a) The leaf is 4 centimetres long.
b) The wax colour is 7 centimetres long.
c) Look at the ruler in your geometry box and answer the question. Generally, the rulers in geometry boxes are 15 centimetres long.


Question 8 :

Is it easier to start measuring from the 0 mark? Look at the things drew near the scale and find out their lengths.

Answer :

MYes, it is easier to start measuring from the zero mark. To get an accurate answer we should always start measuring from 0. Observing the measure of the given objects from the scale, it is clear that:
The clip is 1 centimetre long.
The safety pin is 2 centimetres long.
The pebble is 3 centimetres long.
The nail is 4 centimetres long.


How Big is My Hand?

Question 1 :

How will you know the number of centimetres if you measure with a rope, shoe-string, thread, etc.?

Answer :

To measure objects with any of the given things, first measure that with a scale in centimetres. In this way you can determine the measure of the object in centimetres.


Question 2 :

Compare your measurement with your friends.
(i) Who has the biggest head and who has the smallest head?
(ii) Who has the longest hand (from middle finger to wrist)?
(iii) Which is longer? Your ear or your nose?
(iv) Is any of your nails more than 1 centimetre long?

Answer :

Do it by yourself.


Question 3 :

Measure the length of your thumb and your little finger. Use the scale on this page. Which is longer? Thumb or little finger?


Answer :

Measure your thumb and the little finger with a scale. You will see that the little finger is longer than the thumb.


Question 4 :

Guess the length of different parts of your body and check if your guess is correct. You can use a scale, string, measuring tape etc.

Answer :

Do it by yourself.


Gibli and the Grains

Question 1 :

Ant Gibli has to reach the grains. She is looking for the shortest road. Can you tell her which is the shortest?
Can you draw a road shorter than these? What is the length of that road?

Answer :

Step 1: Measure the lengths of each route. Road B is the shortest route.
Step 2: Draw a line for road E as shown below. Measure its length. Road E is the shortest route to reach the grains.


Guess and Check

Question 1 :

Find some things that look 1 meter long.

Answer :

Do it by yourself


Question 2 :

Use your meter-rope to find which of these things are more or less than 1 meter.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A sample answer is: