Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-8: Who is Heavier?

Who is Heavier deals with the concept of weight. This chapter have exercises on finding and comparing weights using nonstandard units, heavier, lighter, conservation of weights. The solutions for Math-Magic Chapter-8 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for Who is Heavier? in PDF

Gur (jaggery) and Groundnuts

Question 1 :

Are the groundnuts really more than the jaggery (gur) in weight or do they just look more?

Answer :

Since both the groundnuts, and the jaggery(gur) are 1 kg in weight, the groundnuts are not more than the jaggery in weight.


Question 2 :

Now guess, for which of these you need a bigger bag:
(1) 1 kg popcorn or 1 kg sugar?
(2) 1 kg peas or 1 kg potatoes?
Go to the market and check if your guess is right.

Answer :

Do it by yourself as directed. Things which are bigger in size and lighter in weight will require bigger bags.


Pumpkin Tomato 'Panga'

Question 1 :

How many small tomatoes do you think could lift the pumpkin up?
- Ten
- Twenty
- Forty

Answer :

About 40 small tomatoes will be needed to lift the pumpkin up.


Question 2 :

How many big mangoes can balance the pumpkin?

 
Answer :

 Answers may vary. About 20-25 big mangoes will be needed to lift the pumpkin up.


Question 3 :

How many pumpkins can balance you on the see-saw?

Answer :

Do it by yourself. An average pumpkin weighs around 2 kg.


Question 4 :

Name some of your classmates who you think weigh
(a) Almost the same as you
(b) More than you
(c) Less than you

Answer :

Do it by yourself..


Question 5 :

 How many books can you lift on one hand keeping your arm straight?

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary student to student.


Double her Weight

Question 1 :

Now guess her weight and the amount of sweets her parents distribute every Independence Day.

Answer :

The correct answer is:.


Question 2 :

You can ask your parents how much a 2-year old or 4-year old child could weigh.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. A 2-year old child weighs around 11 kg -15 kg. A 4 - year old child weighs around 14 kg-19 kg


Yum-yum Rice

Question 1 :

Help him match the things with their right amounts.

Answer :

The correct answer is:


Activity Time

Question 1 :

Make a list of things bought at your home. Find out how much of each thing is bought at one time.

Answer :

Do it by yourself. Answers may vary. Following is a sample answer.


Question 2 :

Guess their weights and match.

Answer :

The correct answer is: