Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT: Math-Magic Solutions for Class-3, Chapter-9: How many times?

How Many Times deals with the concept of multiplication. This chapter have exercises on multiplication of single digit numbers, table, missing numbers in multiplication problems, simple word problems on multiplication. The solutions for Math-Magic Chapter-9 have been created and verified by our experienced subject matter experts, according to the CBSE syllabus and guidelines of NCERT. For practice, our subject matter experts have created very interactive, activity-based, and Image-based worksheets on these topics to enhance learning.

Download the NCERT Solutions for How many times? in PDF

Leggy Animals

Question 1 :

Are the groundnuts really more than the jaggery (gur) in weight or do they just look more?

Answer :

Since both the groundnuts, and the jaggery(gur) are 1 kg in weight, the groundnuts are not more than the jaggery in weight.


Question 2 :

So how many legs altogether do 5 octopuses have?

Answer :

An octopus has 8 legs. Therefore, 5 octopuses have 5 times of 8 legs.
5 times 8 = 5 × 8 = 40
Therefore, 5 octopuses have 40 legs.


Find the Number without Counting

Question 1 :

How many eggs?
_________times ______ = _______eggs

Answer :

Since there are 6 rows of eggs and 5 eggs in each row,
5 times 6 = 5 × 6 = 30 eggs


Question 2 :

How many bottles are these?
__________ times_______ =_________ bottles

Answer :

Since there are 5 rows of bottles and 4 bottles in each row, the total number of bottles are:
5 times 4 = 5 × 4 = 20 bottles


Practice Time

Question 1 :

One rail coach has 8 wheels. How many wheels in all in 6 coaches?

Answer :

One coach has 8 wheels, and you need to find the total number of wheels in 6 such coaches. Since
6 times 8 = 6 × 8 = 48,
there 48 wheels in all.


Question 2 :

Sabiha brought home 3 bunches of flowers. Each bunch has 4 flowers. How many flowers were there?

Answer :

There are 4 flowers in a bunch, and you need to find the total number of flowers in 3 such bunches. Since
3 times 4 = 3 × 4 = 12,
there were 12 flowers.


Question 3 :

There are 12 desks in a classroom. Each desk has 4 legs. What is the total number of legs of the desks?

Answer :

A desk has 4 legs, and you need to find the total number of legs in 12 such desks. Since
12 times 4 =12 × 4 = 48,
The total number of legs are 48.


Question 4 :

Ramu bought 4 packets of biscuits. Each packet has 4 biscuits. How many biscuits did Ramu buy?

Answer :

There are 4 biscuits in each packet, and you need to find the total number of biscuits in 4 such packets. Since
4 times 4 = 4 × 4 = 16,
he bought 16 biscuits.


Question 5 :

Tell how many times!
8 + 8 + 8 =____× 8 =____
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 5 × ____= ____
30 + 30 + 30 =____ × ____ =____
7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 = ____ ×____ =____
12 + 12 + 12 + 12 =____× 12 =____
6 + 6 + 6 =____×____ =____
10 + 10 + 10 + 10 = ____×____=_____
2 + 2 + 2 + 2 + 2 =_____×____=____
6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 =_____×_____ =_____

Answer :

The correct answers are:
8 + 8 + 8 = 3 × 8 = 24
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 5 × 3 =15
30 + 30 + 30 = 3 × 30 = 90
7 + 7 + 7 + 7 + 7 + 7 = 6 × 7 = 42
12 + 12 + 12 + 12 = 4 × 12 = 48
6 + 6 + 6 = 3 × 6 = 18
10 + 10 + 10 + 10 = 4 × 10 = 40
2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 5 × 2 = 10
6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 7 × 6 = 42


Question 6 :

Rewrite using the + sign.
2 × 5 is 2 times 5 or 5 + 5
4 × 18 is 4 times ________or _____+_____+_____+_____
3 × 20 is_____times_____or_____+_____ +_____
8 × 9 is_____times_____or_____ +_____+_____ +_____+_____
+_____+_____

Answer :

The correct answers are:
4 × 18 is 4 times 18 or 18 + 18 + 18 + 18 = 72
3 × 20 is 3 times 20 or 20 + 20 + 20 = 60
8 × 9 is 8 times 9 or 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 = 72


How Many Times 2?

Question 1 :

4 times 2 is____or 4 × 2 =____
times 2 is____or 5 × 2 =____
6 times 2 is____ or 6 × 2 =____
____times 2____is or____× 2 =____
____times ____is____ or 8 × 2 =____
____times____is or 9 × 2 =____
____times____is or 10 × 2 =____

Answer :

The correct answers are:

4 times 2 is 8 or 4 × 2 = 8

5 times 2 is 10 or 5 × 2 = 10

6 times 2 is 12 or 6 × 2 = 12

7 times 2 is 14 or 7 × 2 = 14

8 times 2 is 16 or 8 × 2 = 16