Doubt
Call us on
Email us at
Menubar
Orchids LogocloseIcon
ORCHIDS The International School

NCERT Solutions for Class-4 Chapter-1 Poem: Wake up!

The poet C. Fletcher wrote the poem ‘Wake up!’ to describe a lovely day. The poet urges the reader to get up and play. He further explains the birds singing in the trees and the buzzing of the bees. Just as everyone is up like the cow, the horses, the ducks and the sheep, everyone should dress up and come out to play

Download the NCERT Solutions for Wake up! in PDF

Reading is Fun

Question 1 :

What do you think the birds say to each other?

Answer :

I think that the birds greet each other in the morning.


Question 2 :

Who are already awake?

Answer :

The creatures like bees, birds, cows, horses, and ducks are already awake.


Question 3 :

Which are the creatures who wake up before the child?

Answer :

The creatures like bees, birds, cows, horses, ducks, sheep, and chicken wake up before the child does.


Let’s listen and talk

Question 1 :

Imagine that a cow, a horse, a duck, and a chicken are meeting for a morning meal. What would they say to one another? Talk about it.
(Act it out, it’s fun !)

Answer :

Horse: Hello all! Let’s eat something for the morning meal.
Cow: Mooo! Yes, it’s been a long time since we had a meal together.
Duck: Oh! But I already had my meal – a worm and some fresh seeds.
Chicken: It’s great when you come together to cook, eat and enjoy our food together. Come, let’s eat together again; I bet you will love it.


Let’s write

Connect the pairs of sentences below using and or but.

Question 1 :

(a) It is time to get up for school.
(b) I want to sleep for some more time.

Answer :

It is time to get up for school, but I want to sleep for some more time.


Question 2 :

(a) Sheila got some chocolates for her birthday.
(b) She got some new clothes too.

Answer :

Sheila got some chocolates, and new clothes for her birthday.


Question 3 :

(а) Everyone has gone to sleep.
(b) I want to read my book.

Answer :

Everyone has gone to sleep, but I want to read my book.


Question 4 :

(a) Raju plays cricket.
(b) He also plays hockey.

Answer :

Raju plays cricket, and he also plays hockey.


Question 5 :

Fill in the blanks according to the example given below –

tiny tinier tiniest
big ___ biggest
sleepy sleepier ___
___ lovelier loveliest
___ later ___
round ___ ___
small ___ ___
good ___ best
Answer :

tiny tinier tiniest
big bigger biggest
sleepy sleepier sleepiest
lovely lovelier loveliest
late later latest
round rounder roundest
small smaller smallest
good better best


Enquire Now

| K12 Techno Services ®

ORCHIDS - The International School | Terms | Privacy Policy | Cancellation